Srbin u Nemačkoj osuđen na 14 godina zatvora zbog “brutalnog silovanja šest žena”

0
Foto: Profimedia

Srpski državljanin Siniša K. (30) osuđen je na 14 godina zatvora zbog brutalnog silovanja šest žena i seksualnog napastvovanja jedne u okolini Berlina. Izrečen je i produženi pritvor nakon robije – teoretski doživotno, prenosi DW.

Siniša K. je u junu i julu prošle godine serijski prepadao i silovao žene u nekoliko šuma nadomak Berlina. Usred bela dana je prilazio ženama koje su šetale, džogirale ili vozile bicikl, a zatim ih odvlačio u žbunje. Najstarija žrtva imala je 27 godina, najmlađa svega 14.

Već na početku dvomesečnog suđenja pred Zemaljskim sudom u Berlinu je Siniša K. priznao nedela. U izjavi koju je pročitao njegov branilac stajalo je: „Stidim se zbog onoga što sam uradio.“ Detaljnim priznanjem je uštedeo žrtvama još jednu traumu – bez priznanja, žene bi morale da svedoče pred sudom.

Opisano je kako je savladao žene, kako ih je davio, pretio im, silovao. Ponekad je imao šrafciger kao oružje, ponekad nož. „Prilazio sam joj direktno, uhvatio je za vrat i odvukao u šumu“, rečeno je o jednom od slučajeva u priznanju.

Kako piše berlinski Tagesšpigel, detaljno priznanje i izražavanje kajanja „bili su očito jedina moguća strategija da se eventualno ublaži preteća dugogodišnja kazna zatvora“. Dokazi su bili ubedljivi, između ostalog i tragovi DNK počinioca.

Tužilaštvo je tražilo baš kaznu kakva je i izrečena: 14 godina zatvora, kao i produženi pritvor posle toga – teoretski neograničen – zbog opasnosti da silovatelj ponovi zločin. Branioci su tražili najviše deset godina robije.

Silovao i u Srbiji

Prošlog leta su fantomski portreti, a potom i mutne fotografije osumnjičenog danima bili velika vest u Nemačkoj. Uhapšen je sredinom jula nakon poslednjeg silovanja i posle policijske potere koju je jedan policajac opisao kao „filmsku“. K. nije reagovao na pucnje upozorenja. „Okretan tip, neverovatno brz“, ispričao je pred sudom jedan policajac o beguncu.

Siniša K. iz Melenaca nadomak Zrenjanina je do 2018. u Srbiji izdržavao petogodišnju kaznu zbog silovanja i krađe. Kasnije je sa partnerkom otišao u Berlin gde su mesecima živeli ilegalno.

„Verujem da se radi o krajnje opasnom serijskom počiniocu“, rekao je advokat Roland Veber koji zastupa jednu od berlinskih žrtvi. „To su monstruozna dela neopisive brutalnosti kakva se retko, retko viđaju.“