Ovo je učinak naših sportista na OI: Čak 3 zlata, jedno srebro, 5 bronzi i čak 5 “drvenih” medalja…

0

Lep kraj Olimpijskih igara u Tokiju. Poslednji događaj rezervisan je za osvajače medalje iz Srbije. Vaterpolisti Srbije su pobedili Grčku 13:10, odbranili zlato iz Rija i osvojili treće najsjajnije odličje za srpski olimpijski tim.

Srbija je u Tokiju osvojila najviše medalja od raspada SFRJ i samostalnog učešća, uključujući nekoliko nastupa u različitim formama zajedničke države Srbije i Crne Gore.

Pobedom odbojkašica u noći između subote i nedelje po našem vremenu, u borbi za bronzu osvojena je deveta medalja. Još jedna bronza, ukupno peta.

Do sada je kao rekord važio učinak iz Rija 2016. godine od osam medalja (2 zlata, 4 srebra, 2 bronze).

Ukupan učinak na ovim Igrama je 3 zlata, 1 srebro i pet bronzi.

To je definitivno najbolji učinak. Naime, na zvaničnoj tabeli osvojenih medalja zemlje se rangiraju po broju osvojenih zlata. U slučaju istog broja zlatnih odličja, bolje se rangira ona zemlja koja ima više srebrnih. Pa onda na red dolaze bronze.

Zanimljivo je da je i velika Jugolavija samo jednom imala više od tri zlatne medalje, a samo u dva slučaja više od devet medalja ukupno.

Ovog puta, Srbija je ostvarila i značajan uspeh u onim medaljama koje se nigde ne broje – takozvanim “drvenim”, koje se neformalno dodeljuju osvajačima četvrtog mesta. I njih ovog puta imamo čak pet.

(3) ZLATNA MEDALJA: Milica Mandić (tekvondo), Jovana Preković (karate), vaterpolisti

(1) SREBRNA MEDALJA: Damir Mikec (streljaštvo)

(5) BRONZANA MEDALJA: Tijana Bogdanović (tekvondo), Zurabi Datunašvili (rvanje), basket 3×3, odbojkašice, Milenko Sebić (sreljaštvo)

(5) “DRVENE” MEDALJE (4. mesta): Novak Đoković (tenis), Novak Đoković i Nina Stojanović (mix dubl), Damir Mikev i Zorana Arunović (streljaštvo, dubl), Ivana Španović (atletika, skok u dalj), košarkašice

(2) U ZONI MEDALJE: Nina Radovanović, (boks, četvrtfinale – jedna pobeda od medalje), Martin Mačković i Miloš Vasić (veslanje, dvojac – 5. mesto u finalu)