“Srbija neće ni na koji način odgovarati šovinističkim ispadima”: Vučić se obratio iz Istanbula

0

“Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekomonijom, napretkom i rastom. Srbija neće ni na koji način odgovarati šovinističkim ispadima. Mi ćemo pružiti ruku, ali nas neće primorati da menjamo naš pobednički put”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsednicima Hrvatske i Crne Gore Zoranu Milanoviću i Milu Đukanoviću.

Vučić se večeras uključio iz Istanbula gde se sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je najpre govorio o poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, a potom o komentarima koji su stizali iz Hrvatske i Crne Gore.

“Poseta gospođe Merkel je za nas svakako važna. Nemačka je velika svetska sila, najmoćnija zemlja u Evropi, veliki investitor Srbiji. Zadovoljan sam sadržajem posete Merkel Srbiji, kao i podršci koju nam je pružala prethodnih godina. To je jedna od najvažnijih stvari koja nam se dogodila”, kaže Vučić i dodaje:

“Naravno da ima i pomalo zavisti i potrebe da se Srbija ocrni. Suština je u tome da je Srbija na dobrom putu, da napreduje, da ima dobre rezultate. Kada nemate svojih rezultata, onda morate da napadate druge. Mi ćemo da se trudimo da sa svima imamo pristojan odnos”, preneo je Blic.

Đukanović želi da Srbi nemaju nikakva politička prava”

Vučić je naglasio da sadržajem poruke iz Zagreba, koja se stigla nakon posete Merkel, nije nimalo fasciniran. Predsednik je dodao da on i Milo Đukanović budućnost regiona vide drugačije.

“On ubudućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Đukanović je rekao da sa mnom ne želi da razgovara. Ja sa svima želim da razgovaram, i nema tih problema. On bi želeo da svoju zemlju gradi tako da Srbi nemaju nikakva politička prava, a onda će da im oduzme crkvu i pravo da se nazivaju Srbi. Hoće da Srbe svedu na etničku grupu. Ja nemam ništa ni protiv koga, ne zanimaju me ni Milanović ni Đukanović”, naglašava i odbacuje tvrdnje da se on mešao u političke procese u Crnoj Gori.

Kako kaže, u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odeljak – nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban deo bila – etnička grupa.

U poslednjih 20 dana “u Đukanovićevim i Milanovićevim medijiima” je, kako je kazao, potpuna histerija. Podseća da je dobio poziv da ode na Cetinje, ali nije otišao.

Nisam pozivao ni Krivokapića ni Abazovića. Čestitao sam ustoličenje srskom narodu, to je jedina moja greška na koju sam ponosan. Krenula je potom hajka iz Zagreba.

“Dogovor s Bošnjacima potreban svima”

Govoreći o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj opasci da Srbija ne bi trebalo da šalje vakcine u BiH, Vučić je rekao da su vakcine potrebne za ljude. Naglasio je da smatra da je dogovor sa Bošnjacima preko potreban i jednima i drugima.

“Ali nemojte nam zamerati što volimo Republiku Srpsku, kao što oni vole Novi Pazar i Tutin”, kaže.

“Uveren sam da Janković govori istinu, pratimo šta rade strane službe” 

Vučić je izjavio je da je uveren da je bivši predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković “govorio istinu i iskreno i da je rekao tačno ono što se zbivalo”, u vezi Jankovićeve izjave da mu je iz neke strane ambasade nudjeno da se približi Vučiću da bi ga smenio.

Vučić je u intervjuu za televiziju Pink tokom boravka u Istanbulu rekao da veruje da je Janković rekao istinu takvom izjavom zato što “mi dobro znamo šta se u zemlji zbiva, dobro pratimo šta rade strane službe onako kako oni prate naše službe”.

On je rekao da je Janković dobio takvu ponodu zato što “oni (koji su mu to nudili) nisu oduševljeni bržim napretkom Srbije od drugih zemalja u regionu”.

Spremni smo da implementiramo predloge evroparlamentaraca, ma koliko to bilo teško za nas 

Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je danas da je ta stranka prihvatila veći deo predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova, i dodao da su spremni da sve to implementiraju “ma koliko to bilo teško za njih”.

“Mi smo imali konstruktivan sastanak, ne slažem se sa mnogim ocenama, ali sam spreman da uradim sve da bi se drugi osećali dobro”, rekao je Vučić.

On je ocenio da opozicija hoće “vlast i da ih narod voli” i dodao da to “i nije baš jednostavno”.

Prema njegovim rečima, 2012. godine “nisu postojale nijedne novine koje su bile protiv vlasti, nijedan nedeljnik”, dok je za današnje nedeljnike i ostale medije rekao da su to “bljuvotine najgore koje ničemu ne služe, samo nešto da se odštampa da se kaže protiv mene”.

Na sednici GO SNS biće reči o pripremama za izbore 

Vučić je izjavio je da se ne plaši toga da bi neko iz Srpske napredne stranke (SNS) mogao da ga politički ugrozi, kao i da se sutra u Beogradu po prvi put održava sednica Glavnog odbora SNS kojoj on neće prisustvovati.

Vučić je izjavio da će na sednici GO SNS u subotu u Beogradu biti reči o skupštini stranke, koja će se održati krajem oktobra i na kojoj će biti izabrani najviši stranački organi, kao i pripremama za parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje “onoga ko bude mogao da pobedi”.