“Srbija neće biti parking ni za koga ko će dolaziti sa strane. Ali nemojte da ne pokazujemo ljudskost, odakle tolika kesonofobija?”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema ništa protiv izbeglica ako su, kako je rekao, stvarno izbeglice, ali i dodao da Srbija neće biti “parking ni za koga ko će dolaziti sa strane”.

Upitan za mogući talas migranata iz Avganistana, Vučić je rekao da one neće dolaziti u Srbiju.

“Kod nas ne dolazi niko, ne vidim da je to problem niti kako bi to mogao da bude problem za nas. Ali nemojte da ne pokazujemo ljudskost, odakle tolika kesonofobija i tolika mržnja prema svakome ko od nekud dolazi”, kazao je Vučić. 

(Beta) – Predsednik Srbije Alekasandar Vučić izjavio je danas da ne vidi kakav može biti problem i dolazak izbeglica iz Avganistana koje je Priština spremana da prihvati, navodeći da “ne možete reći detetu od tri godne da ga ne možete primiti”, već se treba ponašati ljudski.

“Kakav je problem sto ili dvesta ljudi. Slika kako ljudi ispadaju iz aviona je slika poraz savremenog sveta, najstravičnija. Kako mislite da detetu čoveka koji je bio tako očajan i koji se zakačio za krilo aviona i otpao kažete – ništa ti ne nedostaje, mi te nećemo”, rekao je Vučić, u Brusu, navodeći da beže žene i deca.

Kako je rekao, “oni ne traže da dodju ovde”, ali i da ne razume teorije zavera i ksenofobične istupe.

On je, na novinarsko pitanje o ponašanju vlasti u Prištini, rekao: “Nadamo se da će Priština razumeti da je potrebno da razgovaramo i postignemo kompromis”. “Ovako se plašim da gubimo vreme i probleme ostavljamo za generacije koje dolaze”, rekao je Vučić.

Komentarišući zajednički nastup albanskih partija na lokalnim izborima na Kosovu, on je rekao  da i “mi izlazimo ujedinjeni”.

“Oni koji nisu ujedinjeni na Kosovu i Metohiji, koji nisu iza Srpske liste teško da će dobiti poverenje srpskog naroda, jer se ono dobija na osnovu zajedništva a ne rušenja onog što nas čuva”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je političko rukovodstvo Albanaca na Kosovu “nervozno, ne ide im kako misle”.

“Video sam poslednje zahteve njihovog ministra odbrane koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbedjana priznanje nezavisnog Kosova. Dobro da su nas obavestili, to je kršenje Vašingtonskog sporazuma. Odrešili su nam ruke, pokazali pravac kojim treba da idemo”, rekao je Vučić.

Odbacio je kao netačne navode pojedinih opozicionih partija da vlast stoji iza plantaže marihuane na Poljoprivrednom dobru Jovanjica, “zato što je planirana legalizacija” te droge u Srbiji.

“Govorili su da je u toku proces prihvatanja marihuane kao dozvoljene, kad smo rekli da nećemo da legalizujemo sad ćute šta su lagali za ‘Jovanjicu’ godinu i više dana. Hoćete li marihuanu ili nećete? Ali i da hoćete i da nećete oni će da kažu suprotno”, rekao je Vučić.