Srbija napredovala četiri mesta na Duing biznis listi

0
Foto Profimedia

Srbija je na novoj Duing biznis listi Svetske banke, gde je rangirano 190 država po lakoći poslovanja, zauzela 44. mesto, što je za četiri pozicije bolje nego prošle godine, objavila je Svetska banka.

Kako se navodi, bolja pozicija je rezultat pre svega reformi koje su doprinele da se lakše dobiju građevinske dozvole, smanje administrativne takse, poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom.

Srbije je takođe obezbedila bolju zaštitu manjinskih investitora, objavljivanje transakcija povezanih lica kao vlasničkih i kontrolnih struktura i transparentnost u izveštavaju preduzeća, a olakšano je plaćanje poreza uvodenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost, prenosi N1.

Napretku Srbije na Duing biznis listi doprinelo je i lakše izvršenje ugovora usled podsticaja za ugovorne strane da zatraže medijaciju.

Po lakoći poslovanja prvorangiran je Novi Zeland, a iza njega su Singapur i Hong Kong.

Među zemalja iz regiona najbolje je plasirana Severna Makedonija koja je na 17. mestu, zatim Slovenija koja je na 37. poziciji, dok je Crna Gora na 50. i Hrvatska 51. mestu.