Srbija ide u dobrom pravcu da postane Digital Hotspot

  0

  Najveća konferencija u našem regionu posvećena informacionim tehnologijama, Sinergija 2021, održana je 1. i 2. decembra u digitalnom formatu. Posetioci su imali priliku da čuju vesti o digitalizaciji i mogućnostima IT industrije u Srbiji za bolje pozicioniranje na regionalnoj i globalnoj mapi. Jedan od govornika na događaju bio je i Alfredo Đanatazio, operativni i marketing direktor kompanije Microsoft za „Multi Country“ region od 24 zemalja Centralne i Istočne Evrope. U svojoj sesiji, govorio je o Digitalnom Hotspotu u Centralnoj i Istočnoj Evropi i o tome koje su regionalne ambicije Majkrosofta. Imali smo priliku da porazgovaramo sa Alfredom o digitalizaciji i uopšteno, o IT industriji, u Srbiji.

  Gde se nalaze ključne tačke Srbije kad je u pitanju Digitalni Hotspot u Centralnoj i Istočnoj Evropi?

  U tehnološkom ekosistemu u Srbiji možemo da obezbedimo utemeljenje u podacima koje smatramo jednim od najvažnijih kvaliteta koje kompanije, organizacije i društva mogu posedovati. Svaka zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi razvija se kao Digitalni Hotspot koji ističe dobre strane i identifikuje mogućnosti za sopstveno delovanje. Ulogu Majkrosofta vidim kao ključnu u podsticanju Srbije da postane Digitalni Hotspot gde ljudi, kompanije i organizacije mogu ostvariti snove, gde je razvoj održiv i inkluzivan. Digitalizacija ima jaku sponu sa ekološkim performansama zemlje i smanjenim zagađenjem vazduha i treba je uparivati sa „zelenim“ tehnologijama kao deo nacionalnih inicijativa za oporavak. Najveći uticaj se očekuje od ulaganja kako u digitalnu tehnologiju, tako u osposobljavanje ljudi. Svako ima svoju ulogu i to nam svima puno znači, jer se tiče naših života, karijera, naše budućnosti.   

  Šta je doprinos CEE Multi-Country regiona perspektivi Digitalnog Hotspota?

  Danas kompanije u regionu uvode inovacije ne samo da bi umanjile uticaj krize, već da bi iz nje izašle ojačane, sa fokusom na nove proizvode i servise, sa ciljem da povećaju efikasnost i stvore potpuno nove biznis modele. To je razlog zašto volim da spominjem Srbiju kao deo CEE Digitalnog Hotspota, jer su mnoge izume stvorili ljudi koji su ili poreklom sa ovih prostora ili su školovani ovde. Ne posmatramo samo one koji su istorijski izumeli stvari, već i one koji su te izume uspeli da iskoriste i nađu način da ih primene, steknu korist, nadoknade izgubljeno i napreduju. Ovo se ne odnosi samo na kompanije, već i na vlade i na građane.

  Gde vidite najveći potencijal u Srbiji u vezi sa digitalnom transformacijom?

  Majkrosoftov Razvojni centar u Srbiji je hab u nastajanju u regionu. Divno je videti stalan rast u broju zaposlenih tokom poslednjih godina, što se vidi i u trenutnoj ponudi više od 40 radnih mesta u MDCS. Ovo je zaista važno za celo društvo gde je IT zajednica aktivna i sprovodi velike promene, posebno što osnažuje žene inženjere da se pridruže, što je kulturološka prekretnica. Zadivljen sam brzinom i domišljatošću srpskog naroda, kompanija, vlade koji prihvataju moderne tehnologije ne samo da bi nastavili rad, već da bi ga povećali i podigli na viši nivo. Svedoci smo vremena gde je tehnologija fundamentalna za inovacije koje vidimo danas i postoje veće šanse za napredak kad kompanije koriste tehnologije kao istinski pokretač rasta.

  Koji je značaj partnerstva između Majkrosofta kao kompanije i Srbije kao države?  

  Majkrosoft nastavlja da ulaže u mreže partnera, što predstavlja oslonac srpske IT industrije već mnogo decenija. Kompanija sarađuje sa partnerima u Srbiji kako bi obezbedila velike mogućnosti naših proizvoda i veštačku inteligenciju svakom programeru i svakoj organizaciji. Kao korporacija, želimo da postanemo partner koga će sve srpske organizacije izabrati da iskoriste ovaj trenutak ekonomskog poremećaja da iznova izgrade svoju budućnost i društvo. Zajedno, možemo postaviti Srbiju u središte novog digitalnog sveta.