(Beta) – Naučni savetnik u Institutu za društvene nauke Vladimir Nikitović izjavio je da je „regionalna depopulacija naš najveći demografski problem“, napominjući da „neće propasti ni Beograd, ni Niš, ni Novi Sad, propašće manji gradovi koji su osnova razvoja jedne države“.

„Negativne emigracione stope iz većine gradova u Srbiji neće promeniti mere koje stimulišu rađanje. Nastaviće se porast stanovništva u Beogradu, Novom Sadu, iako ti gradovi, takvi kavi su, postaju neuslovni za ovoliki broj stanovnika“, rekao je Nikotivić, jedan od autora stude „Ljudski razvoj  kao odgovor na demografske promene“, za list Danas.

Kako je naveo, „ako se nastave postojeći trendovi u stopama rađanja i doživljenja – što podrazumeva njihovo blago poboljšanje – 18 od 25 oblasti u Srbiji bi do 2100. godine izgubilo više od polovine svog stanovništva“.

„Borska oblast bi dočekala kraj ovog veka bez mladog stanovništva, što je već sad slučaj u nekim naseljima u tom području. Čak i kada bi se ostvario scenario viskog fertiliteta, koji podrazumeva idealno sprovođenje politike usmerene ka povećanju broja rođenih, u 12 od 15 oblasti bi se taj broj stanovnika više nego prepolovio do 2100. godine“, rekao je Nikitović.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-eden/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.