„Srbija digitalizuje“ – novi iskorak u saradnji Srbije i Severne Makedonije na digitalnoj transformaciji javne uprave

  0

  Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije doc. dr Mihailo Jovanović i ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije Damjan Mančevski danas su potpisali Sporazum u oblasti digitalne transformacije. Kao rezultat dobre saradnje premijera Republike Srbije i Republike Severne Makedonije Ane Brnabić i Zorana Zaeva i vidljivih rezultata Vlade Srbije na digitalizaciji javne uprave, potpisivanjem ovog sporazuma pokrenut je program „Srbija digitalizuje“.


  Zahvaljujući ovom Sporazumu kojim se definišu konkretne aktivnosti unapređuje se inače već dobra bilateralna saradnja dve zemlje uspostavljena u okviru projekata digitalizacije Zapadnog Balkana, započeta održavanjem Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju 2018. i Beogradu 2019. godine, posebno u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primeni u razvoju elektronske uprave.


  Ovo je, takođe, prvi korak u realizaciji programa “Srbija digitalizuje” kojim Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije kreće u širenje znanja i rešenja iz oblasti digitalizacije javne uprave. Naime, ideja i koncept digitalizacije koju je premijerka Ana Brnabić postavila kao jedan od prioriteta Vlade, a koja je u kratkom periodu od samo dve godine rezultirala različitim rešenjima elektronske uprave, prepoznati su u zemljama regiona, kao efikasno sredstvo za uspostavljanje moderne javne uprave i njene transformacije u efikasan servis građana i privrede.


  „Razmena znanja, ideja i iskustava, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona je od neprocenjivog značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana. U jeku četvrte industrijske revolucije celokupni region ima priliku da ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i bazirajući se na inovacijama, znanju i primeni novih tehnologija stvaramo bolju budućnost“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović.


  „Sa sporazumom koji smo danas potpisali između Vlade Severne Makedonije i Republike Srbije inteziviramo dobru saradnju koju smo već započeli na Digitalnim samitima održanim u Skoplju i Beogradu. Sporazum se odnosi na razmenu iskustava oko novog koncepta internet prezentacija Vlade i ministarstava, kao i novom dvosmernom načinu komunikacije sa građanima“, izjavio je Damjan Mančevski, ministar za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije.

  On je dodao da mu je drago što Vlada Severne Makedonije može da upotrebi iskustvo Vlade Srbije, koja je svoju internet prezentaciju unapredila tako da je namenjena dvosmernoj komunikaciji sa građanima, što je osnov za reformu javne uprave za koju se zalažu obe zemlje.


  Način na koji je Vlada Srbije unapredila komunikaciju sa građanima uspostavljanjem novog Portala Vlade i sistema „Budimo u kontaktu“, čime je omogućeno da se građani obrate Vladi ili bilo kom ministarstvu i dobiju odgovor u roku od 72 sata, su predmet predavanja koje je direktor Kancelarije za IT i eUpravu održao svojim kolegama iz Vlade Severne Makedonije.


  Kao što smo zaključili na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, održanom u aprilu u Beogradu, regionalna saradnja je ključna za razvoj celog regiona i neosporno je da samo zajedno možemo napredovati brže.