Srbija će biti domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Beogradu 2023. godine

0

Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ), Srbija je skoro jednoglasno izglasana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

 
Tokom prethodnih meseci obeleženih pandemijom i vanrednim stanjem, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ nije mirovao već je naporno radio da iskoristi važnu priliku za razvoj i afirmaciju domaće scene pozorišta za decu i mlade na međunarodnom planu.

Tim ASITEŽa Srbije, pod vođstvom predsednice organizacije – glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljujemo na podršci i saradnji.


Godišnja skupština Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, koja je trebalo da se održi u maju mesecu u Tokiju, usled pandemije korona virusom održana je putem interneta. Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021.) i Švedske (2022.). Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97% kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova.