Srbi na Tajlandu čekaju odobrenje vlade da se vrate u Srbiju, sinoć stigli putnici iz Pariza i Dohe…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Oko 170 srpskih državljana koji se trenutno nalaze na Tajlandu pokušava da se vrati u Srbiju, a sa kompanijom “Katar ervejz” je dogovorena mogućnost njihovog povratka i čeka se odobrenje Vlade Srbije, preneo je RTS.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Stevan Rapaić, koji je na Tajlandu bio na službenom putu, obavestio je javnost da među srpskim državljanima koji su na Tajlandu ima i dece i hroničnih bolesnika. On je rekao da su oni zarobljeni i da nemaju načina da dođu do Srbije.

Prema rečima Rapaića, oni su kontaktirali sa ambasadom u Džakarti koja je nadležna i za Tajland i nadležni organi Srbije su upoznati s njihovim slučajem.

Počasni konzul u Tajlandu Aleksandar Radulović rekao je da je sa “Katar ervejzom” napravljen dogovor o čarter letu, koji bi srpske državljanje u Tajlandu prevezao od Bankoka do Beograda sa sletanjem u Dohi.

Radulović je za RTS izjavio da je iz ambasade Republike Srbije u Džakarti poslat i zvanični dopis Ministarstvu spoljnih poslova i da se za sada čeka odobrenje Vlade Srbije za sletanje u Beograd.

Druga mogućnost bila bi da avion “Katar ervejza” prebaci srpske državljane u Dohu, a da Srbija onda po njih pošalje avion u katarsku prestonicu.

Radulović je naveo i da za oko 50 srpskih državljana, koji se trenutno nalaze na indonežanskom ostrvu Bali, takođe pokušava da se organizuje avionski prevoz.

Prema njegovim rečima, od velike je važnosti da se sve razreši što je brže moguće, jer bi vlasti Tajlanda mogle da, kao meru borbe protiv koronavirusa, uvedu zabranu međugradskog prevoza.

To bi značilo da bi srpski državljani van Bankoka (u Čijang Maju, na ostrvima Kopangan i Puket) ostali zarobljeni tamo bez ikakvog načina da se vrate.

A oko 60 državljana Srbije koji su sinoć doputovali iz Pariza, odvezeni su u izbeglički kamp kod Subotice.

Avion Er Srbije, koji je juče ujutru poleteo u Dohu kako bi vratio srpskedržavljane u zemlju, sleteo je sinoć nešto posle 20 časova na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Među njima, osim onih koji su došli iz Dohe, bili su i putnici iz Australije, Tajlanda, Vijetnama koji su bili u tranzitu.

Miloš Stanković za rekao je za agenciju Tanjug da je na aerodromu u Dohi proveo 65 sati, a s obzirom da je krenuo iz Vijetnama, njegov povratak kući trajao je čak 80 sati.

“Neizvesno je bilo sve vreme, nismo znali šta će se desiti, niko nam nije javljao, preumorni smo, nismo spavali, ležali po podovima i stolicama… Srećni smo što smo kući, to smo i želeli da uradimo svih ovih nekoliko desetina sati koliko smo proveli u putu”, rekao je Stanković.

Biljana Pucalović, koja je na aerodromu u Dohi provela 18 sati, gde se zatekla na povratu iz Tajlanda, navodi da je let prošao odlično i da je srećna što je ponovo kod kuće.

Na letu iz Dohe bila je i Nada Nikolić, koja je u tom gradu provela dve nedelje kod sina u poseti, kaže da se uplašila kada je čula da se zatvaraju granice i otkazuju letovi zbog sprečavanja širenja korona virusa, kao i da joj je najveći problem predstavljao nedostatak lekova.

Tokom jučerašnjeg popodneva na beogradski aerodrom sleteli su i srpski putnici iz Moskve, a prošle nedelje avioni su specijalno leteli i zbog srpskih državljana iz Francuske i Holandije koji su vraćeni kući.