“Spremamo kontranapad za SAD, nek odustanu više od mentaliteta hladnog rata…”

0
Profimedia

Kina je obećala danas da će uzvratiti Americi posle najava presednika Donalda Trampa da će ograničiti ulazak državljana Kine u SAD i uvesti trgovinske sankcije Hongkongu.

“Sve reči ili delovanja koji štete interesima Kine će naići na čvrst kontranapad”, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan.

On je dodao da Kina traži od SAD da odmah isprave te greške i “odustanu od mentaliteta hladnog rata”.

Radi se o prvoj reakciji Pekinga od kada je Tramp objavio mere u petak. Izjava je data u vreme kada vlada jaka napetost između Kine i SAD okokovida-19, situacije sa muslimanskim Ujgurima na severozapadu Kine i bilateralnoj trgovini.

Tramp je objavio da će SAD suspendovati ulazak u Ameriku kineskim državljanima koji prdstavljaju potencijalni “rizik” za bezbednost zemlje.

On je takođe zatražio od svoje administracije da ukine trgovinske povlastice odobrene Hongkongu, kao odgovor na sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking nametnuo toj svojoj autonomnoj teritoriji.

Tramp je takođe zatražio od svojih saradnika da istraže kineske firme kotirane na berzama u SAD.

Eksplozivna atmosfera između Pekinga i Vašingtona vlada već nekoliko meseci, a administracija predsednika SAD redovno optužuje kinesku vladu da na planeti širi novi koronavirus.

(Beta)