Sprema se revolucija u energetici

  Piše Ksenija Karić, generalni direktor Schneider Electric

  0
  Foto: Promo

  Svet je do danas prošao četiri industrijske revolucije koje su istovremeno menjale svet privrede i energetike.

  Najveći izazov naše generacije su klimatske promene. Vreme je da preispitamo odnos prema energiji, čija je proizvodnja odgovorna za 80 odsto emisije ugljen-dioksida u svetu. Čvrsto verujem da je rešenje u digitalizaciji, dekarbonizaciji i elektrifikaciji. Energija je glavni faktor promena i neophodno je unaprediti svaki od stepenika energetskog sistema – od proizvodnje uključivanjem više obnovljivih izvora, preko distribucije pomoću više mikromreža i više pristupa energiji, do efikasnije potrošnje kojom se upravlja pametnim tehnologijama. 

  Kako da budemo sigurni da je elektrifikacija odgovor? Današnje digitalne tehnologije u svim sferama to potvrđuju. Pogledajte samo vrednost kompanije Tesla i videćete kako električna vozila menjaju auto-industriju. Važan je spoj digitalizacije i elektrifikacije, pametna energija je ključno rešenje. 

  Električna energija je čak tri do pet puta efikasnija od drugih izvora. Moguće je proizvesti je iz obnovljivih izvora, a predviđa se da će do 2040. godine, sa šest odsto koliko je danas, procenat energije proizvedene iz obnovljivih izvora porasti na 40 odsto. 

  Digitalnom mrežom biće moguće podržati 75 do 85 odsto dekarbonizovanog miksa generisane struje, čime se omogućava dvosmeran decentralizovan prenos električne energije. Ova inovacija pružiće potrošačima i kompanijama mogućnost da, kroz obnovljive izvore i mikromreže, generišu dovoljno sopstvene, čiste energije koju čak mogu da plasiraju na tržište ili sačuvaju za korišćenje u budućnosti. Digitalnom mrežom, optimizovanom pomoću ADMS softvera, koji se razvija u Srbiji, i integrisanih IT-OT platformi, moguće je podržati ove promene u smeru dekarbonizacije mreže.

  Mi smo prva generacija koja je upoznala klimatske promene i poslednja koja će moći da uradi nešto u vezi sa njima. Electricity 4.0 je sledeći korak i početak putovanja u održivu budućnost sa čistijom, pametnijom i efikasnijom energijom.