Sport koji je u protekloj godini osvojio Beograđane – Nordijsko hodanje

  0

  Aktivnost koju možete praktikovati svuda

  Nastalo u Finskoj krajem 90-ih Nordijsko hodanje kao dopunski trening za skijaše u letnjem periodu tokom 2020. osvojio je Beograđane i Beograđanke najpre kao aktivnost koja se može praktikovati svuda, ali i zbog benefita koju ima za zdravlje.

  Beogradski trkački klub i ove godine vrši upis u Školu nordijskog hodanja na čak tri lokacije u Beogradu: Novi Beograd (Brankov most), Donji Kalemegdan (park) i Dorćol (Dunavski kej).

  Ovu rekreativnu aktivnost možete praktikovati po asfaltu, šljaci, zemlji, travi, blatu, po ravnom ili brdovitom terenu i tokom sva četiri godišnja doba. Sve zahvaljujući štapovima koji imaju nastavke koji mogu da se menjaju u odnosu na podlogu (gumeni nastavak za tvrđi teren, šiljati za mekši teren).

  Nordijsko hodanje namenjeno je svima!

  Nordijsko hodanje je namenjeno svima koji su godinama neaktivni, svim uzrasnim kategorijama, onima koji ne vole da trče a žele fizičku aktivnost, osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju problem sa zglobovima, lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima itd.

  Po čemu se razlikuje od obične šetnje?

  Istraživanja su pokazala da je i do 46% efikasnije od običnog hodanja zato što:

  • Povećava potrošnju kalorija od 20 do 45 posto
  • Za 30% umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice
  • Pri nordijskom hodanju aktivira se čak 90% mišića

  U prosečnom treningu nordijskog hodanje koji traje 45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija. Obično hodanje istom brzinom sagori 280 kalorija.

  Razlika u odnosu na obično hodanje je u tome što se, korišćenjem štapova, angažuje i gornji deo tela, držanje se ispravlja, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomernije raspoređuje.

  Kome je namenjeno nordijsko hodanje?

  Nordijsko hodanje je posebno pogodno za sve koji:

  • Godinama nisu bili fizički aktivni
  • Imaju problema sa zglobovima
  • Imaju prekomernu telesnu težinu
  • Nisu takmičarski nastrojeni već imaju fokus na zdravlje.

  Program sprovode školovani instruktori, profesori fizičke kulture sa DIF-a (Fakultet za sport i fizičku vaspitanje na Košutnjaku) koji su obučeni za rad i treninge u oblasti nordijskog hodanja i rekreacije svih starosnih grupa.

  Detaljne informacije o Školi nordijskog hodanja možete dobiti na: https://nordijskohodanje.com/.