Sporazum o Bregzitu u petak stiže u britanski Parlament: Džonson će ispuniti i poslednji uslov za razlaz sa EU

0
Foto Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson u petak će svoj sporazum o Bregzitu, postignut sa EU, podneti donjem domu Parlamenta.

Time će početi proces usvajanja tog dokumenta da bi Velika Britanija iz Evropske unije izašla kako je planirano, poslednjeg dana januara, rekao je portparol Vlade, prenosi N1.

“Planiramo da počnemo proces pre Božića u skladu s Ustavom i u dogovoru s predsednikom donjeg doma koji, posle prošlonedeljnih izbora, tek treba da bude izabran u utorak”, rekao je on. 

Posle parlamentarnih izbora prošlog četvrtka Džonsonovi torijevci osvojili su ubedljivu većinu u Parlamentu, najveću od osamdesetih godina 20. veka kada ih je predvodila Margeret Tačer. 

Sporazum o Bregzitu će biti prvi dokument kojeg će Parlament razmatrati u svom novom sazivu. Trebalo bi da bude odobren pre Božića da bi Evropski parlament mogao da ga ratifikuje.

Time bi se ispunio i poslednji formalni uslov za razlaz Velike Britanije i EU posle 47 godina pod zajedničkim krovom koji je London počeo da napušta referendumom iz 2016. godine.

Džonson bi u ponedeljak trebalo da objavi sastav svoje rekonstruisane vlade, dok se njena veća rekonstrukcija očekuje pošto Bregzit bude sproveden 31. januara.