SPC: Vladika Grigorije ‘perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova’

10
Foto: Printscreen Youtube

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je kritikovala beogradski list “Danas” i svog Vladiku diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija zbog izjave prenete u današnjem tekst uu tom listu “Grigorije: Usmeriti novac na bolnice, a ne crkvu”.

Grigorije je za “Danas” rekao da je više puta govorio da “ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve”.

Vladika je rekao i da bi bilo “veoma dragoceno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova… Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi, ako u njima neće biti ljudi”.

Na to je SPC ocenila da se vladika “svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu”.

“Kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka?”, pita u saopštenju Informativna slsužba Patrijaršije.

“Projekat izgradnje Spomen-hrama je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i Ruska Pravoslavna Crkva i ruska država2, konstatuje SPC.

“Svako dovođenje u vezu ove odluke Vlade Srbije s bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama, zlonamerno je i neistinito”, kaže se u saopštenju.

SPC navodi da “nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna” i da to “čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom”.

“Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan, ume da deli lekcije Patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske tako i iz budžeta Srbije”, piše u saopštenju.

“Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali”, piše SPC.

“Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsećamo na davno izrečenu istinu: ‘Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sam svojijem potvrđuje činom’ “, navela je SPC.

(Beta)

10 KOMENTARA

  1. “svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu” Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ne žele dobro Vesić, Vučić i njegova banda, sa njima je i vd patrijarha.

  2. А човек је рекао само да нам је здравство у “чабру”! Како би га тек нападали да је тражио кривичне одговорности за покрадене милијарде од појединих свештеника и службеника те исте Цркве? Народ даје Цркви и шаком и капом, а Црква проси од Руса, да јој ови заврше Храм! Срамота! Шта би тек било да је рекао да Црква треба да оснива своје болнице, народне кухиње и сиротишта, као што Цркве раде?

    • Grigorije treba za patrijarha. Ne ovaj srebroljubac i njegov komunisticki, srebroljubac vladika Irinije Bulovic.

  3. Ово као да је допис – памфлет из некаквог “централог комитета, или из редакције неког партијског листа, а не братско обраћање секретарајаа Патријаршије провославним Србима? И то све, само што је један Владика из Дијаспоре предложио да СПЦ узме активније учешће у поправљању катастрофалне ситуације у српском здравству у доба драматичних дешавања везаних за ковид 19? Какве то везе има са довршењем уређења Светосавског храма? Ово је само освета добитника Ордена Свтога Саве, Александра Вучића, преко својих људи у Патријаршији Епископу за његово противљење да се А.В. додјели највише одликовање СПЦ и то политичару који предаје Косово и Метохију Албанцима.

    • Ne cela SPC, samo srebrolj7backi elementi kao i elementi pokorni vlasti. Gde su oni od patrijarha Pavla, vladike Grigorija ili vladike Amfilohija.

  4. Ovaj čovek je jedan od retkih pravih srpskih popova – onakvih o kakvima smo mogli da čitamo kroz istoriju. Ovakav napad iz vrha osinjeg gnezda, iz firme sa Irinejom načelu, samo mu na čast služi. Srpska Pravoslavna Crkva bi mozda i imala neki kredibilitet kada bi ovakav čovek bio Patrijarh.

  5. Da nije izneo dobronamernu kritiku, ne bi ga ni oblatili ovako. Nedostajalo im je jedino i ponešto iz državnog vokabulara, kada žele nekog da deskreditiju, a tiče se narko dilera. Šta god su se kasno dosetili da popljuju, ipak ne može zameniti potreban odgovar na pitanja koja je postavio. Umesto odgovora, tu je brdo uvreda, blaćenja i diskreditovanja. “Hrišćanski”, nema šta.

Comments are closed.