Španska privatna firma za obezbeđenje koja je bila zadužena za obezbeđenje ambasade Ekvadora u Londonu dok je u njoj boravio i osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž, nadgledala je svaku Asanžovu posetu i istraživala da li je Asanž tokom sedam godina boravka u ambasadi dobio dvoje dece, prenosi El Pais.

Asanž se ponovo našao u žiži interesovanja javnosti nakon nedavne izjave članice njegovog pravnog tima Stele Moris da je Džulijan otac njeno dvoje dece uzrasta od jedne i dve godine.

Moris je izjavila da su deca začeta dok je Asanž boravio u ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje u SAD pod optužbom da je nelegalno objavio desetine hiljada tajnih obaveštajnih dokumenata Sjedinjenih Država.

David Morales, vlasnik privatne firme za obezbeđenje koja je nadgledala Asanža, trenunto je pod istragom Visokog suda u Španiji zbog špijuniranja Asanžovih sastanaka i navodnog prenošenja infromacija američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji – CIA.

Morales je i ranije posumnjao da bi beba koju je Asanžov prijatelj Stiven Hu više puta dovodio u ambasadu zaista Asanžova, a sve posete su uredno zabeležene i sačuvane u privatnoj arhivi kompanije.

Štaviše, kompanija je imala detaljne dosijee o svim osobama koje su posećivale Asanža – uključujući i advokaticu Moris – a u koje je El Pais imao uvid.

Jedan od radnika u španskoj firmi koja je obezbeđivala ambasadu je upozorio Morisovu o planovima kompanije, nakon čega beba više nije viđena u prostorijama ambasade.

„Želeli su da dokažu da je u pitanju njegovo dete, u pokušaju da ga dodatno kompromituju“, rekao je bivši zaposleni u kompaniji, a prenosi El Pais.

„Kompanija je pregovarala sa tri madridske laboratorije kako bi se dokazala Asanžova veza sa bebom. Bilo je pokušaja da se uzmu tupferi sa puderom koji je skinut sa bebine kože“, dodao je bivši radnik firme „Anderkover Global“.

Moralesov dosije o Asanžu ukazuje da je Stiven Hu, prijatelj osnivača Vikiliksa, u poslednje vreme u posete dolazio uvek sa bebom za koju je tvrdio da je njegova ćerka.

„Moris je uvek dolazila nekoliko minute pre Hua i odlazila poslednja, nekada provodivši i čitav dan sa Asanžom, a nekada je ostajala i da prenoći u ambasadi“, piše u izveštaju, a prenosi El Pais.

„Na osnovu informacija koje smo prikupili verujemo da Hu nije otac, već smatramo da je otac domaćin (kodno ime za Asanža), imajući u vidu nedavne učestale posete bebe, uvek u društvu Stele Moris. Prikupljeni podaci nam ne dopuštaju da tvrdimo da je Asanž otac bebe, ali nastavljamo da radimo na prikupljanju dokaza koji bi doveli do tačnijih rezultata“, piše u izveštaju.

Podsetimo, Asanž je uhapšen prošle godine u ambasadi Ekvadora u Londonu i još uvek čeka odluku o izručenju u SAD, gde bi mogao da dobije kaznu zatvora do 178 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.