Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje veruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slede njihov primer.

Norveška i Španija su odigrale istorijsku ulogu u nastojanju da se postigne mir između Izraela i Palestinaca 1991. godine, kada su se dve strane sastale u Madridu na mirovnoj konferenciji koja je utrla put za postizanje Oslo sporazuma 1993. godine, nazvanih tako jer se pregovaralo u norveškoj prestonici.

Ministar spoljnih poslova Španije Manuel Albares izjavio je u ponedeljak u Briselu da je priznavanje države Palestine pravda za palestinski narod i „najbolja garancija za bezbednost Izraela i apsolutno neophodno za postizanje mira u regionu“.

Priznanje Palestine su prošle nedelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas će to učiniti zvanično zajedno.

Vašington i većina zapadnih evropskih zemalja je rekla da je voljna da jednog dana prizna palestinsku državnost, ali ne pre sporazuma o eksplozivnim pitanjima kao što su status Jerusalima i konačne granice.

Od danas palestinsku državnost priznaje 145 od 193 zemlje UN.

Među njima su bliskoistočne, afričke i azijske zemlje, ali ne SAD, Kanada, veći deo zapadne Evrope Australija Japan i Južna Koreja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.