Soroš: “Civilizacija možda ne preživi rusku invaziju na Ukrajinu i ovo bi moglo da znači Treći svetski rat”

0
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Američki milijarder Džordž Soroš upozorio je da “civilizacija možda ne preživi” rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da bi ona mogla da označi “početak Trećeg svetskog rata”, piše BBC.

On je na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu kazao da je rat u Ukrjaini protresao Evropu u korenu.

Pozvao je svet da „iskoristi sve svoje resurse da okonča ranije rat“, dodajući „da je najbolji i možda jedini način da se očuva naša civilizacija da se što pre porazi Putin“.

Evropa je takođe u snažnijoj poziciji nego što se mislilo, imajući u vidu njenu zavisnost od ruskog gasa, dodao je Soroš.

Putin je stavio gas u skladište umesto da ga izvozi u Evropu, izazvavši nestašice. Ali Rusija će ostati bez skladišnog prostora do jula i neće imati drugog izbora nego da ga proda Evropi, koja je njeno jedino tržište, istakao je Soroš.

“Mislim da je Putin bio veoma pametan u ucenjivanju Evrope, preteći da će prekinuti dotok gasa, ali je u stvari njegov slučaj mnogo manje jak nego što se pretvara”, dodao je.

EU pokušava da smanji svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva za dve-trećine do kraja godine.

Ali, napori da se zabrani uvoz ruskih energenata zaustavljen je zbog oklevanja Nemačke. Mađarska se takođe protivi zabrani na uvoz ruske nafte.