Šolc nakon Zelenskog posetio i Putina: “Evropski mir i bezbednost su u teškoj situaciji”

0
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u Rusiju kako bi se sastao sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovarao o aktuelnoj krizi na rusko-ukrajinskoj granici.

Šolc je u Moskvu doputovao nakon što je u ponedeljak posetio Kijev gde imao sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazio podršku Berlina povodom ruske agresije.

“Najvažnije mi je da održavamo dobre odnose između zemalja kroz međusobni dijalog”, rekao je Šolc prilikom susreta sa Putinom, dodajući da mu je drago što su njih dvojica uspeli da se sastanu licem u lice, prenosi Dojče vele.

On je takođe pohvalio “veoma dobre poslovne odnose” između dve zemlje, istovremeno priznajući “tešku situaciju” za mir i bezbednost u Evropi”.

U svom uvodnom obraćanju, Putin se fokusirao na ekonomske odnose, uz konstataciju o “užarenim razgovorima” u vezi sa Ukrajinom.

“Nažalost, mi ćemo posvetiti značajan deo našeg vremena pitanjima koja se tiču bezbednosne situacije u Evropi”, rekao je Putin koji je takođe nameravao da razgovara o pitanju snabdevanja energijom.