Šolc je veliki pobednik, Lašet gubitnik, a već je jasno ko će odlučivati o formiranju vlasti u Nemačkoj

0
Foto Beta/Markus Schreiber

Rezultati izlaznih anketa potvrdili su predizborna predviđanja da će ishod današnjih izbora u Nemačkoj biti izuzetno izjednačen. To znači da će se možda čekati prebrojavanje svih glasova kako bi se saznalo ko je pobednik.

Izlazne ankete pokazuju da socijaldemokrate SPD imaju 26 ili 25 odsto, dok demohrišćani CDU/CSU je na 25 odsto glasova ili manje, što je najlošiji rezultat ove stranke u istoriji.

Zvaničnici CDU su razočarani i to su jasno pokazali dok su slušali prve procene.

Čak i ako uspeju da krenu u formiranje vlade, loš rezultat će biti povod koji će unutrašnje frakcije iskoristiti za sukobe, pre svih Markus Zeder, lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije. Zeder je u jednom trenutku bio u igri za kancelarskog kandidata ali se povukao u korist Armina Lašeta koga je podržala i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel.

SPD Olafa Šolca može biti izuzetno zadovoljan jer je u kampanju krenuo sa anketnom podrškom od 15%, s treće pozicije, a sada je na korak da bude izborni pobednik.

I druga pozicija im otvara mogućnost formiranja vlade ako Zeleni budu dovoljno čvrsti i odluče da neće u koaliciju s CDU/CSU.

Zeleni su ostali tek treći, oko 15%, što je bolji rezultat nego pre četiri godine za 4%, ali daleko ispod očekivanja koja su se gradila do leta kad su vodili u anketama s 28%. To ih dovodi u izuzetno loš položaj jer gube poziciju snažne stranke te se gotovo izednačavaju s liberalima (FDP). Zeleni će morati da budu skloniji kompromisima u odnosu na SPD.

Liberali su na 11% i ostaju ključni faktor za sklapanje koalicije. Što će otežati situaciju SPD-u jer je pitanje hoće li radikalna Levica ući u Bundestag. Ankete joj daju 5%, a to je sam prag ulaska.

Radikalno desna Alternativa za Nemačku je na 11%, što je pad za gotovo 2% u odnosu na izbore pre četiri godine i pokazuje da ta politička opcija u sadašnjim okolnostima nema prostora za rast.

Iz ovih rezultata možemo zaključiti sledeće, piše Jutarnji list:

Olaf Šolc je veliki pobednik ovih izbora. Stranku na izdisaju je digao iz mrtvih i pretvorio u lidera. Upravo obrnuto od Martina Šulca pre četiri godine koji je počeo s visokog mesta da bi zatim pao na drugo mesto.

Armin Lašet je, uprkos izjednačenim anketnim rezultatima, veliki gubitnik. Da se u poslednjoj sedmici kampanje Angela Merkel nije snažno angažovala u kampanji, SPD bi već sada slavio pobedu.

Zeleni su razočarali. Pokazalo se da još uvek nisu pripravni za izazove na saveznom nivou.

Razumljivo je da će kancelarska kandidatkinja Analena Berbok doživeti najviše kritika. Zasluženo. Ali su za loš rezultat zaslužna i unutarstranačka nejedinstva. Moraju se ugledati na SPD.

Liberali su sačuvali poziciju koju su hteli. Biće traženi ovih dana, a njihov se čelnik Kristijan Lindner već vidi kao ministar finanaija. Polako, ipak.

Radikalne opcije, i leva i desna, nisu više u prvom planu. Nemačko biračko telo je pokazalo da ih zanima bezbednost i stranke koje nude realistične programe. To je dobra vest za celu Evropu.