Holandski javni emiter ljutito je reagovao nakon što je holandski takmičar na Pesmi Evrovizije izbačen sa takmičenja nekoliko sati pre finala zbog incidenta koji istražuje policija, javlja AP, prenosi N1.

Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje Evroviziju, saopštila je da švedska policija istražuje „pritužbu jedne članice produkcijske ekipe“ na Josta Klajna i da ne bi bilo prikladno da on učestvuje dok je pravni proces u toku.

Klajn nije nastupio na dve generalne probe u petak u švedskom gradu Malmeu, a organizatori su rekli da istražuju „incident“.

Iako su se širile glasine da je incident povezan sa izraelskom delegacijom, organizatori su rekli da „nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije“.

Prema saopštenju EBU, Klajn neće dobiti poene od nacionalnih žirija ili od gledalaca Evrovizije, koji pomažu u izboru pobednika, a Holandija se neće pojaviti na semaforu takmičenja.

Holandski gledaoci će i dalje moći da glasaju na takmičenju, jer gledaocima u zemljama članicama Evrovizije nije dozvoljeno da glasaju za nastup svoje nacije.

Nije bilo jasno da li je Klajn još u subotu bio u Malmeu, navodi AP.

Ovakva diskvalifikacija u poslednjem trenutku je bez presedana u 68-godišnjoj istoriji Evrovizije, iako su zemlje bojkotovale događaj, a u nekim slučajevima i izbačene — uključujući Rusiju, koja je eliminisana nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Holandski emiter AVROTROS, jedan od desetina javnih emitera koji zajednički finansiraju i emituju takmičenje, rekao je kako diskvalifikaciju smatra „nesrazmernom“ i da je „šokiran odlukom“.

„Duboko žalimo zbog ovoga i vratićemo se na to kasnije“, navodi se u saopštenju.

Agencija AP podseća da je 26-godišnji holandski pevač i reper bio miljenik kladioničara i navijača sa svojom pesmom „Europapa“, optimističnom evro-tehno odom kontinentu koja je istovremeno i omažnjegovim roditeljima koji su umrli kada je bio dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.