Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS) objavilo je saopštenje u kom najoštrije protestuje protiv hapšenja njegovog člana dr Vladimira Mentusa ispred Narodne skupštine tokom noći između 11. i 12. jula 2020. godine.

Kako se navodi u saopštennu, prema informacijama do kojih je došlo SNDS, dr Vladimir Mentus, inače naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje SNDS poseduje.

„Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli“, navodi se u saopštenju Sociološkog naučnog društva Srbije.

Sociološko naučno društvo Srbije zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih, kako se navodi, prema saznanju SNDS nije malo.

SNDS takođe zahteva da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.

„Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije  i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija“, zaključuje se u saopštenju.

Komentar(1)

  1. KIMBERLI
    13. jula 2020. 08:58

    А шта ћеш ти код кордона милиције , лепо протестуј на неком мирнијем месту!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.