Snima se film o Andriću kog igra Tika Stanić: Biće priče i o ljubavnom trouglu sa kostimografkinjom i njenim suprugom

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Na Palićkom jezeru počelo je snimanje novog televizijskog filma u produkciji RTS “Proleće na poslednjem jezeru” po scenariju Vuleta Žurića i u režiji Filipa Čolovića o jednom periodu života Iva Andrića kog igra Tihomir Stanić.

“Proleće na poslednjem jezeru” istražuje period iz života našeg proslavljenog pisca Ive Andrića, u vreme njegovog ambasadorskog angažmana, preneo je Blic.

Radnja filma smeštena je u godine Drugog svetskog rata, kada su diplomate i diplomatsko osoblje iz jugoslovenskih misija iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, deportovani u hotel na Bodenskom jezeru. Među diplomatama našao se i sam Andrić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine jugoslovenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se i intrigantna priča o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.

Ekipa TV filma na Paliću je snimala tri dana, a snimanje se, potom, nastavilo i u Beogradu, na brojnim lokacijama među kojima su Beli dvor, zgrada Jugoslovenskih železnica, Srpsko lekarsko društvo, nekoliko prestoničkih hotela i čuveni voz “Romantika”.

Završetak snimanja planiran je za 24. oktobar.

Glumac Tihomir Stanić ponovo će se naći u ulozi velikog književnika Ive Andrića, a pored Stanića glumačku ekipu čine i Nebojša Milovanović, Olga Odanović, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija i drugi.