Smuti za preplanuli ten

  0

  Sertifikovani nutricionista i gastrobloger Aleksandra Đorđević daje nam predlog idealnog zdravog jutarnjeg obroka

  Da li znate da je nakon buđenja našem telu najpotrebniji šećer, odnosno glukoza? Upravo nam ona daje početnu, brzu energiju za dan pred nama. Važno je iz kojih izvora uzimate šećere, а moja preporuka je da izvor uvek bude sveže voće. Sveže voće sadrži šećer, vitamine, minerale, fitonutrijente i vodu, а sve ove hranljive materije najbolje se iskoriste ukoliko se hrana uzima na „prazan“ stomak, pa je jutro idealno vreme za konzumiranje voća ili voćnog smutija. 

  Smuti može biti dobar izbor i obroka za poneti, pravi se najčešće od nutritivno bogatih namirnica,a  može biti zanimljiv obrok za decu koja ne žele da jedu voće u izvornom obliku. Da biste napravili dobro izbalansiran napitak, koristite biljna mleka ili jogurt, većinski niskokalorično voće, povrće, umereno dodajte i orašaste plodove, med ili urme, kao i začine poput cimeta, đumbira ili kakao praha.

  Dobra kombinacija sastojaka u ishrani može čak uticati i na izgled vašeg tena. U toplim letnjim danima, mnogi žele da dobiju ili sačuvaju preplanuli ten. Nektarine, pored lubenice i dinje predstavljaju simbol leta – ovo voće je prava riznica beta-karotena, odnosno provitamina A, a zahvaljujući njemu, idealna je namirnica za leto, jer će vam pomoći da lepše potamnite i sačuvate preplanuli ten. U ovome vam može pomoći svo voće i povrće narandžaste i crvene boje poput: grejpfruta, kajsije, šargarepe, manga, batata…

  S obzirom na to da je provitamin A rastvorljiv u mastima, uz ovo voće ili povrće uvek uzmite i izvor masti, poput orašastih plodova. Predlažem vam da napravite ovaj smoothie za prvi jutarnji napitak. Sve sastojke možete pronaći u Lidlu, gde pri izboru voća i povrća možete pitati za savet i menadżera svežine na Lidlovoj pijaci kako bi sebi i svojim ukućanima obezbedili sigurno svež i bogat doručak.

  Sastojci za dve porcije:

  • 2 nektarine
  • sok od 1/2 grejpfruta
  • 1/4 manga
  • 1 manja šargarepa
  • 1/2 manjeg krastavca
  • 20g lešnika
  • 2-3 urme
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 300ml BIO sojinog mleka

  Pomešajte sve sastojke u multipraktiku dok ne dobijete jednoličnu, kremastu smesu. Uživajte u ukusnom smoothie-ju za lepotu!