Šmit: “Nećemo dozvoliti uništavanje svega urađenog u poslednjih 25 godina u BiH”

0
Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Beta) – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas u parlamentu BiH da međunarodna zajednica neće dozvoliti da se uništi ono što je u toj zemlji urađeno u poslednjih 25 godina.

“Neprihvatljivo je da institucije budu taoci i da se pokušava poništiti svaka reforma koja je urađena u proteklih 25 godina”, naveo je Šmit u svom obraćanju u Predstvničkom domu parlamenta BiH, kojem nije prisustvovao niko od poslanika iz Republike Srpske.

Govoreći o odluci Narodne skupštine RS, donetoj posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH, on je istakao da se taj zakon ne odnosi na jedan genocid i jedan narod, već na sve zločine u prošlosti.

Šmit je najavio da će sa svoje strane doprineti da se taj zakon vrati u Parlament BiH, dodavši da “odgovorni političari imaju zadatak da se okrenu ka svetloj i mirnoj budućnosti”.

“Imam neke informacije o ovom zakonu i klasifikaciji koja bi mogla pomoći. Ono što nedostaje i gde moramo ohrabriti i poslanike, ali i društvo, jeste da otvoreno razgovaraju o prošlosti”, ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o najavama vlasti u RS o povlačenju saglasnosti na postojanje niza državnih institucija, Šmit je upozorio da međunarodna zajednica neće sedeti po strani i gledati da se uništi sve što je u toj zemlji urađeno u proteklih 25 godina.

Šmit je pozvo političare iz RS da se vrate u institucije BiH i sa ostalim partnerima razgovaraju o rešavanju političke krize, navodeći da je on sam do sada o situaciji u BiH razgovaro sa političarima iz Federacije BiH, susednih zemalja, kao i EU.

Najavio je da uskoro planira put u Moskvu, a da će sledeće sedmice u Savetu bezbednosti UN predstaviti svoj prvi izveštaj o stanju u BiH.

“Razumem da su mnogi građani BiH zabrinuti za svoju budućnost i budućnost zemlje. Međunarodna zajednica, koja je posredovala u postizanju mirovnog sporazuma, to shvata vrlo ozbiljno. Ali to se ne može desiti bez vas, bez onih koji imaju demokratku odgovornost”, naglasio je Visoki predstavnik u BIH.

Još je istakao da svoju poziciju u BiH “vidi sa svim onim nadležostima oko kojih se dogovorila međunarodna zajednica”.

“Uveravam vas da je međunarodna zajednica angažovana i da razmatra sve opcije. Iako imam bonska ovlašćenja, ne bih u ovom momentu potezao za tim”, rekao je Šmit.

Visoki predstavnik u BiH govorio je i o odlukama Ustavnog suda BiH, koje su više puta do sada izazvale nezadovoljstvo u RS.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud BiH je doneo odluku da je država vlasnik državne imovine i ima isključivu nadležnost u kontroli te imovine.

“Napominjem da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Rešenje problema je – dođite u institucije. Neprihvatljivo je da institucije budu taoci. Nisam vaš neprijatelj i dajte način da se radi zajedno”, naveo je Šmit.

Govoreći o odluci parlamenta RS da ospori postojanje Agencije za lekove BiH i da ponovo uspostavi entitetsku Agenciju za lekove, on je upozorio da to može imati posledice na zdravlje građana u RS, ali je naveo da poništavanje ranije provedenih reformi u BiH znači nazadovanje BiH, ne samo na putu ka EU.

Još je rekao da neće doći do ukidanja Oružanih snaga BiH.

“Niko nema interesa da vrati sat unazad. Međunarodna zajednica neće sediti po strani i gledati šta se dešava. Atmosfera straha i podela će ubrzati egzodus mladih ljudi koji već odlaze zbog korupcije”, rekao je on.

Dodao je da ne želi da špekuliše o mogućim intervencijam međunarodne zajednice.

“Već koristim svoja ovlašćenja, ne u smislu koji je pred okom javnosti, već sa strane. Ovlašćenja su u ladici i ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori”, rekao je Visoki predstavnik u BiH.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/