“Smirena, spokojna, svoja…”: Milena Radulović, godinu dana kasnije – Intervju u novom Nedeljniku

0
Foto Nebojša Babić

Neki izbori u životu su baš teški, neki najteži. Da li ćeš da ćutiš ili progovoriš, da li ćeš da budeš hrabar ili ne, da li ćeš da se suprotstaviš ili trpiš, da li ćeš da kažeš istinu, da budeš odgovoran i prihvatiš posledice kakve god da budu iako znaš da će biti teško. I sve te odluke je morala da donese glumica Milena Radulović pre nego što je presekla da u januaru 2020. ispriča kako su ona i devojke doživele seksualno nasilje u školi glume Miroslava Mike Aleksića i tako prekine zločin koji je trajao godinama. I njoj najvažnije – da spreči da još neka devojčica doživi isto.

Zato naš izbor nije bio težak: Milena Radulović je ličnost godine u izboru Nedeljnika.

Sada, posle skoro godinu dana od kada smo sa njom razgovarali prvi put, i zbog čega smo posle o ovoj temi svi pričali često jer je obeležila godinu, Milena Radulović za Nedeljnik govori šta se dešavalo ovih 12 meseci – kako se oseća sada, da li je ona ostvarila svoju nameru i koliko je uspela da promeni svest mnogih u Srbiji, da natera ovo društvo da se pogleda u ogledalo, da makar zabrine nasilnike što su dosad prolazili nekažnjeno ili bivali slavljeni.

Kako se osećaš danas posle godinu dana i svih događaja, svega što je usledilo nakon što si ispričala svoju priču?

Kada bih uporedila, rekla bih da se osećam mnogo smirenije i spokojnije, na prvom mestu. Da time što je on sprečen da nastavi to da radi i što do mene ne dolaze više neke druge devojke i devojčice, poznate ili nepoznate, i za koje ja saznajem, prestale su da me progone sve te strašne emocije. Jednostavno, bukvalno se osećam, kako kažu, kao da mi je neki teret ili kamen pao sa srca. Eto tako.

I u svim situacijama koje su se kasnije dešavale, koje je inicirao naš slučaj, kao Petnica, nekako sam se trudila da što više budem tu za njih, da podržim, pratila sam sve i osećala u istom trenutku da mi je drago što se ta tema otvara i što žene ustaju i dobijaju svoj glas i više ih nije sramota da društvu kažu ‘to mi se desilo kada sam bila devojčica’. Ali sa druge strane, toliko tih pisama me je i rastužilo. Jer kako sam ja postala sad neki medij za mnogo nepoznatih žena, baš mi je strašno što ni ja sama nisam bila svesna da je to toliko rasprostranjeno u toj meri na najrazličitije načine, da je to toliko prisutno u društvu. Nisam bila svesna toga pre godinu dana.

CEO TEKST INTERVJA SA MILENOM RADULOVIĆ ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA) KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. DECEMBRA. NAREDNI BROJ IZLAZI 13. JANUARA