Smena na čelu Zelenih u Nemačkoj

0
EPA-EFE/DAVID HECKER

Novi ljudi dolaze na čelo Zelenih: umesto Roberta Habeka i Analene Berbok, strankom će rukovoditi jedan navijač Ajntrahta rođen u Iranu i jedna feministkinja i deklarisana biseksualka. Izborni kongres počinje danas.

Za nemačke Zelene ovo su turbulentna vremena. Od pre nekoliko nedelja su u saveznoj vladi, prvi put od 1998. A ovog vikend se završava mandat Analene Berbok i Roberta Habeka na čelu te stranke koja se bori za zaštitu životne sredine. Njih dvoje su četiri godine predvodili Zelene – Berbok je sada ministarka spoljnih poslova, a Habek ministar za privredu i zaštitu klime.

Statut Zelenih zabranjuje da predsednici stranke istovremeno obavljaju i ministarske funkcije, to sprečava zloupotrebu vlasti i gomilanje funkcija. Tako se sada na Kongresu stranke koji se, uglavnom digitalno, održava u petak i subotu (28. i 29.1.), za vodeće funkcije kandiduje dvoje poslanika Bundestaga: Omid Nuripur i Rikarda Lang. Smatra se da je njihov izbor za mandat u naredne dve godine – izvestan.

Nema strpljenja za nedemokratske režime

Nuripur je član renomiranih klubova poput „Atlantik brike“, ali možete ga sresti i u kožnjaku na tribinama njegovog omiljenog kluba, Ajntrahta iz Frankfurta. A tamo, u bankarskom gradu na Majni, u septembru 2021. osvojio je direktan mandat za Bundestag.

Iza tog stranačkog stručnjaka za spoljnu politiku, je bogata, delom i potresna biografija. U Nemačku je iz Irana došao sa roditeljima 1988. kada je imao 13 godina. To se dogodilo nakon što je režim u Teheranu pogubio njegovog strica. Porodica je zbog toga pobegla spasavajući goli život, ali i zbog rata između Iraka i Irana.

Nuripur je još u Iranu počeo da uči nemački jezik, a u Nemačkoj je završio školu. Kasnije je prekinuo studije i postao profesionalni političar. Neki su se nakon parlamentarnih izbora prošle jesen čudili zašto on nije dobio mesto ministra spoljnih poslova, nakon dogovora o formiranju koalicije sa SPD i FDP. Ali, Analena Berbok je bila kandidatkinja za kancelarku Zelenih, a i sama je težila toj funkciji.

Takva odluka je doneta možda i zbog toga što Nuripur, kada je reč o nedemokratskim režimima, ume brzo da zaboravi diplomatiju. O Kataru, emiratu u kojem će se održati predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, nedavno je rekao: „Mnogo toga ukazuje da su Katarci kupili ovo svetsko prvenstvo. Ali ni Nemci nemaju baš prava da morališu kada se radi o kupovini svetskih prvenstava.“

Predsednica s levog krila

Kao i Nuripur, i Rikarda Lang, rođena 1994. u blizini Štutgarta, već je najavila da želi da se pozabavi prilično razočaravajućim rezultatima svoje partije na parlamentarnim izborima, bez da time želi da naškodi nekadašnjoj glavnog kandidatkinji Zelenih Analeni Berbok.

Lang je već dve godine potpredsednica stranke, a pre toga je bila šefica Podmlatka Zelenih. Poslanica u Bundestagu je od prošle godine. I ona je prekinula studije da bi se posvetila politici. Lang je prva poslanica koja se javno izjašnjava kao biseksualka, a teme kojima se bavi su socijalna i klimatska politika. Ta 28-godišnjakinja važi za predstavnicu levog krila partije.

Lang često otvoreno daje izjave protiv desničarskog ekstremizma i populizma na ulici i na Internetu. Takođe se zalaže i za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona-virusa, o čemu će nemački Bundestag da debatuje narednih nedelja.

„Ne smemo dozvoliti da nas po pitanju obavezne vakcinacije sprečava mali deo stanovništva koji se veoma radikalizovao, koji se protivi državnoj upravi kao takvoj i koji po mogućnosti napada policajce i novinare“, kaže Lang.

Ukrajina, Rusija i zaštita klime

Pored izbora dvoje predsednika stranke, na kongresu Zelenih će biti reči i o aktuelnim pitanjima: ukrajinsko-ruska kriza, pitanje moguće isporuke oružja Kijevu i prvi pokušaj vladajućih Zelenih da promovišu svoj brend – zaštitu klime. A tu je i prilično razočaravajući ishod parlamentarnih izbora, iako je Zelene ponovo vratio na vlast.

Stranka je, naime, početkom prošle godine, sanjala o tome da ima kancelarku, ali onda je Analena Berbok u izbornoj kampanji napravila greške: njena zvanični biografija morala je da se koriguje zbog netačnih navoda o članstvima u organizacijama i diplomama.

Istraga protiv dosadašnjeg rukovodstva

Da stvar bude gora, berlinsko Državno tužilaštvo sprovodi istragu zbog sumnji u pronevere dosadašnjeg rukovodstva stranke. Kako je potvrdio portparol Zelenih, radi se o uticanju članova rukovodstva na odluke o isplati takozvanih „korona-bonusa“ svim saradnicima stranke na saveznom nivou i istovremeno rukovodstvu partije.

Sve to je već dugo poznato i ometa Zelene da kako treba startuju sa svojom vladavinom. Novo rukovodstvo stranke imaće pune ruke posla. Isto kao i ministri Zelenih u Vladi Nemačke.