Slučaj vetroparkova iz Poljske: Oluja proizvela rekordnu količinu struje

0
(Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski)

(Beta-AP) – Jaki vetrovi koji mogu biti opasni po život koji su prošle nedelje pogodili Severnu Evropu proizveli su rekordn količinu električne energije iz vetra za Poljsku čime su pokrili oko 30 odsto potražnje u državi u kojoj najveći deo električne energije dolazi iz uglja, saopštio je danas poljski operater za distribuciju električne energije PSE.

Kada je u sredu uveče udario olujni vetar registrovan je rekordan nivo proizvodnje energije iz vetroelektrana od oko 6.700 megavata, saopštio je PSE koji održava sistem električne energije širom Poljske.

Potražnja u toj državi Evropske unije od 38 miliona stanovnika bila je skoro 24.000 megavata, što znači da su vetroelektrane pokrile skoro 30 odsto potražnje a da inače u proseku snabdevaju oko 10 odsto godišnje potražnje za energijom državi iako taj potencijal može biti mnogo veći.

Ali kako se oluja pojačala tokom vikenda i uništila neke dalekovode i uzrokovala da se neke turbine automatski isključe iz bezbednosnih razloga, nivoi snage vetroelektrana su pali na oko polovinu od rekordnog nivoa.

Obnovljiva energija čini oko 25 odsto ukupne poljske proizvođnje električne energije i raste, posebno u sektorima energije vetra i sunca. Kao rezultat toga, uloga crnog i mrkog uglja se smanjuje ali i dalje čini oko 65 odsto proizvodnje energije u Poljskoj.

Četiri osobe su poginule u Poljskoj tokom nedavnih oluja, a najmanje devet je povređeno jer je jak vetar oborio drveće i čupao krovove.