Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije: Odbijena žalba Tužilaštva, Romić i Radonjić ne idu u pritvor

0

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je traženo da se dvojici prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, tadašnjim pripadnicima DB-a Milanu Radonjiću i Ratku Romiću,
umesto kućnog odredi “klasičan” pritvor, prenose mediji.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je ova mera produžena 5. aprila odlukom Specijanog suda, nakon izricanja prvostepene presude, kojom je Radonjić osuđen na 30, a Romić na 20 godina zatvora zbog krivičnog dela teškog ubistva u saizvršilaštvu, odnosno jer su NN licu pripremili “teren” za ubistvo novinara.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za Tanjug da je žalba tužilaštva odbijena, pored ostalog, jer po nalaženju tog suda “ne stoje žalbeni navodi tužilaštva”.

Tužilaštvo je u žalbi tvrdilo da – način i težina izvršenja krivičnog dela za koje su okrivljeni oglašeni krivim nepravosnažnom presudom kao i visina kazne ukazuju da im treba odrediti pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog uzmemirenja javnosti, koje može uticati na pravično vođenje krivičnog postupka.

Apelacioni sud je utvrdio da je pravilno prvostepeni sud zaključio da okolnosti koje ukazuju na uznemirenje javnosti kao i na opasnost od bekstva nisu više takvog intenziteta da bi im bio određen pritvor, koji je najstroža zakonska mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih.

“Njihovo prisustvo moguće obezbediti sledećom zakonskom merom po težini, a to je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor”, prenela je Piljić stav Apelacionog suda.

Taj sud je u odluci ukazao da su okrivljeni proveli u pritvoru preko tri i po godine, da se skoro već dve godine nalaze na meri zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor – koju nisu zloupotrebili, kao i da se terete da su krivično delo izvršli 1999. godine.

“Po mišljenju Apelacionog suda, imajući u vidu protek vremena, fazu u kojem se krivični postupak nalazi, kao i odredbu zakona koja propisuje da ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom – pravilno je prvostepeni sud našao da se produženjem kućnog pritvora dovoljno ostvaruje svrha obezbeđenja prisustva okrivljenih u postupku odnosno, da predstavlja dovoljnu garanciju da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti stan, odnsno da će biti dostupni sudu”, zaključio je Apelacioni sud.