Slučaj “Šangaj” i novi talas kovida: Osoblje konzulata SAD napušta grad, stanovnici pod strogim merama

0
(Beta/AP Photo)

(Beta-AP) – SAD su naredile konzularnom osoblju koje nije neophodno da napusti Šangaj, grad od 26 miliona stanovnika koji je pod strogim merama zaključavanja da se suzbije porast slučajeva kovida-19.

Prethodno je prošle nedelje bila data dozvola da osoblje konzulata SAD u Šangaju napusti grad.

Naredba se odnosi na zaposlenike američke vlade koji nisu neophodni i njihove članove porodica iz generalnog konzulata SAD u Šangaju.

U saopštenju Stejt departmenta izdatom kasno sinoć navedeno je da promena stava odražava procenu da je najbolje za zaposlene i njihove porodice da njihov broj bude smanjen, kao i operacije Stejt departmenta dok se suočavaju sa promenom okolnosti na terenu.

Stejt department je takođe izdao niz preporuka za Amerikance u Šangaju navodeći da treba da osiguraju da imaju dovojne količine novca, lekova, hrane i drugih potrepština u slučaju uvođenja naglih restrikcija ili karantina.

Veliki broj stanovnika tog grada od 26 miliona su zatvoreni u svojim domovima do tri nedelje, u okviru mera za suzbijanje širenja kovida.

Mnogi opisuju da je situacija sve teža, porodice ne mogu da napuste kuće ili dođu do namirnica i dnevnih potrepština dok su oni koji dobiju pozitivan test na virus primorani da idu u centre za masovni karantin gde su uslovi ponekad opisani kao prenatrpani i nehigijenski.

Uprkos pritužbama Kina je zadržala svoju strategiju nula kovida prema novim žarištima koronavirusa sa strogom izolacijom i masovnim testiranjem.

Vlasti Šangaja navele su da će postepeno ukinuti neke restrikcije u kvartovima Šangaja gde nisu prijavljeni novi slučajevi infekcije u protekle dve nedelje. Stanovnici će moći da se kreću u okviru tog kvarta ali ne i da se sastaju u grupama.

U glavnom gradu Pekingu relativno malo restrickija je uvedeno iako je kvart Erdžijefang poznat po svom umetničkom delu odsečen i označen kao deo visokog rizika od kada je osam slučajeva zaraze koronom prijavljeno protekle dve nedelje.