Slučaj Navaljni, loši odnosi SAD i Rusije i potencijalno dalje pogoršanje: “Ako umre, snosićete posledice…”

1
Alexey PAVLOVSKY / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Bela kuća je upozorila danas da će Rusija snositi “posledice” u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog čije se zdrastveno stanju u zatvoru pogoršalo.

“Što se tiče konkretnih koraka koje bismo preduzeli, razmatramo različite vrste kažnjavanja koje bismo nametnuli i neću ih javno otkrivati u ovoj fazi, ali nagoveštavamo posledice ako Navaljni umre”, izjavio je za američku televizijsku mrežu Si En En (CNN) savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan).

Prema njegovim rečima, SAD bi se najpre udružile sa Evropskom unijom (EU) i drugim demokratijama širom sveta kako bi se uvele sankcije kao odgovor što su ruske vlasti koristile hemijsko oružje protiv Navaljnog.

“Kao drugo, obavestili smo rusku vladu da će ono što se dogodi Navaljnom, kojeg su zatvorili, biti njena odgovornost”, rekao je Saliven.

Navaljni (44) započeo je štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

Lekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Nemačkoj lečio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine u zatvorskom kampu Pokrov, oko 100 kilometara od Moskve.

1 KOMENTAR

  1. Лузер у сваком покушају личне пословне афирмације и потом, наравно, недвосимслено окренут политици и “примењеној” демократији. Стигао да опљачка и страну козметичку компанију, уз “образложење” да му је за борбу против корупције потребан новац, а њему га за те потребе не дају !

Comments are closed.