Slovenačko predsedavanje EU “pod lupom”: Krivac je Janša i njegovo svrstavanje uz bok Orbanu, “nevaljalom detetu” bloka…

0

(Beta) – Slovenija sledeće nedelje preuzima od Portugala rotirajuće šestomesečeno predsedništvo Evropskom unijom (EU), a predsedavanje će biti pod posebnom lupom zbog svrstavanja premijera Janeza Janše uz mađarskog Viktora Orbana, evropskog “anfan teribla” (enfant terrible – nevaljalo dete).

Kako danas podseća agencija Hina, to će biti drugo predsedavanje Slovenije, koja je 2004. postala član Unije.

Prvi put je predsedavala u prvoj polovini 2008. godine, samo tri i po godine posle ulaska u EU i bila je prva među novim članicama koja je preuzela predsedavajuću dužnost. Na čelu slovenačke vlade i tada je bio Janša.

Prvo slovenačko predsedavanje bilo je u drugačijim okolnostima. Tada je uloga zemlje predsedavajuće EU bila vidljivija i važnija nego što je to slučaj posle stupanja na snagu Lisabonskog ugovora 2009.

Tada je sastanke na vrhu EU vodio i pripremao čelnik zemlje predsedavajuće Unijom, a danas je to u opisu posla predsednika Evropskog saveta.

Isto se odnosi i na Savet za opšte poslove kojim predseda visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, a ne ministar inostranih poslova zemlje predsedavajuće.

Hina prenosi da će slovenačko predsedavanje biti pod lupom, jer je Janša, svrstan uz bok evropskog “anfan teribla” Viktora Orbana, izazvao svetsku pažnju pošto je pre objavljivanja rezultata predsedničkih izbora u SAD, unapred čestitao Donaldu Trampu (Trump), koji je izgubio izbore.

Kritičari napadaju Janšu za sve autoritarniju vladavinu i za odnos prema medijima, posebno zbog uskraćivanja finansiranja slovenačke novinske agencije STA.

Janša je od preuzimanja premijerske dužnosti u martu prošle godine na Tvieru više puta napadao medije i novinare, slovenačke i strane.

Protivnici ga takođe optužuju da koristi pandemiju koronavirusa za podrivanje neovisnosti pravosuđa.