Muzička industrija u Sjedinjenim Državama obustavlja rad na jedan dan, reagirajući tako na smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda kojem je policajac u Mineapolisu tokom privođenja kolenom pritisnuo vrat i tako mu oduzeo život.

Sve tri glavne američke diskografske kuće na društvenim mrežama su objavile da na jedan dan prestaju s radom i „ponovo se povezuju sa svojom zajednicom“, piše BBC.

Zaposleni su danas slobodni, a utorak je proglašen „danom akcije, čija je svrha da podstakne ljude na odgovornost i na promene“.

Interscope je obećao da ove nedelje neće objavljivati ​​novu muziku, dok je Ibro Darden iz Apple Music’sa otkazao svoje radio emisije.

Brojne velike muzičke zvezde oglasile su se povodom Flojdove smrti. Rijana je na Instagramu podelila osećaje besa i tuge kroz koje prolazi poslednjih nedelju dana.

„Teško mi je kad vidim da moje ljude ubijaju i javno pogubljuju iz dana u dan“, napisala je pevačica.

Bijonse je na Instagramu objavila video, zatraživši od svojih obožavalaca da potpišu peticiju kojom se traži pravda za Flojda.

„Svi smo svedočili njegovom ubistvu usred dana. Slomljeni smo i užasnuti“, napisala je.

Reper sastava Run the Jewels, Killer Mike, u subotu se obratio javnosti na konferenciji policije u Atlanti.

Pogođen smrću Džordža Flojda, izjavio je da je na dan njegove smrti bio bijesan i kako je poželio da svijet nestane.

“Umoran sam od toga da gledam kako crnci umiru”, poručio je, dodavši da privođenje policajca Dereka Šovina pod optužbom za ubistvo trećeg stepena nije dovoljno. Smatra kako bi osim Šovina, koji je ubio Flojda, trebalo da budu osuđene i njegove kolege koje su u trenutku tragedije bile pokraj njega.

Gotovo da i nema javne osobe u SAD koja se nije izjasnila o slučaju Džordža Flojda.

Lejdi Gaga je na svojom Tviteru poručila da je glas crnačke zajednice utišan već odavno te da je smrt Džordža Flojda rezultat sistemskog rasizma i korumpiranog sistema.

Tejlor Svift je na Tviteru izrazila gnev prema predsedniku Donaldu Trampu, a predsednika nije poštedeo ni frontmen Guns n’ Rosesa Eksl Rouz, koji se Trampu obratio direktno, odgovorivši na njegov tvit.

Arijana Grande, J Cole, Tinashe, Nik Kenon, Yungblud, Kamila Cabeljo i Šon Mendes tokom vikenda su se pridružili protestima održanim širom Amerike.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.