“Slomilo me je, iznutra, lično, psihološki…”: Zaev o odlaganju rasprave o ulasku Severne Makedonije u EU

2
Foto: Tanjug-AP

Odluka Francuske da odloži bilo kakvu raspravu o ulasku Severne Makedonije u Evropsku uniju uzdrmala je vladu u Skoplju i poljuljala staus kvo u inače nestabilnom regionu u kojem, nakon krvavog raspada Jugoslavije devedesetih i ratova koji su usledili, vlada nategnuti mir, piše Njujork tajms.

Navodeći da su pre samo dva meseca svetski lideri i UN hvalili premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva kao retku svetlu tačku u inače problematičnom regionu i da se očekivalo se da će sporazum Atine i Skoplja otvoriti put za razgovore o ulasku Severne Makedonije u EU, Njujork tajms dodaje da se sada, nakon francuskog veta, sve to čini daleko i prenosi reči Zaeva da je “slomljen iznutra”.

“To me je uništilo lično, psihološki”, rekao je Zaev navodeći da nije zabrinut samo za sebe i svoju zemlju, već i za stabilnost celog Zapadnog Balkana jer, kako je rekao, “nacionalizmi i radikalizmi mogu ponovo da rastu” i “postoji rizik od ponovnog otvaranja konflikata i unutar i između zemalja”.

Uz podsećanje da je od okončanja ratova na Balkanu 2001. godine, integisanje bivših zaraćenih strana u EU, centralni deo ispunjavanja dugogodišnje vizije Evrope kao cele, slobodne i u miru, list dodaje da je to “neravan put”.

“Slovenija i Hrvatska su već u Uniji, Crna Gora i Srbija rade na reformama koje su potrebne pre članstva. Albanija i Severna Makedonija upravo pokušavaju da započnu dug put prema pristupanju. Preostale dve zemlje regiona, koje su na ivici neuspelih država, Kosovo i Bosna i Hercegovina nisu daleko odmakle”, piše list.

Pristalice proširenja EU navode da je cilj procesa da osigura smernice za bolje upravljanje.

“Svetla Evrope su naša vodilja…. Sad su ugašena, a mi smo u mraku. Ko zna kuda idemo odavde”, rekao je Zaev.

2 KOMENTARA

  1. Овај човек је преварен и треба га разумети. Али нема разлога за патетику, има живота и изван ЕУ, и то доброг.

  2. Nekog boli srce nekog boli dusa.
    Mene ne zanimaju bolovi jugokomunista vec sistemsko istrazivanje njihovih zlocina jos od 1945-te.

Comments are closed.