Koliko je važna dijagnostika?

Postavljanje dijagnoze je najvažniji čin koji nas uvodi u mogućnost pravilnog i pravovremenog lečenja. Rana dijagnostika nam u mnogim slučajevima daje prostora da se izlečimo čak i od teških bolesti. Preventivni pregledi su zato najbolje predupređenje da bolesti ne otkrijemo prekasno, onda kada nema simptoma ili nisu dovoljno jaki pa ih zanemarujemo. Magnetna rezonanca (MR) na najsavršeniji način prikazuje tkiva i organe, a samim tim i određene promene u njima, i zbog toga je danas toliko važna u dijagnostici. Ukoliko postoji određena promena u telu, zahvaljujući MR možemo utvrditi njenu tačnu lokalizaciju, odnos sa okolnim strukturama, krvnim sudovima, kakvog je sastava… Na osnovu svih ovih informacija koje dajemo lekarima hirurzima, oni mogu izabrati odgovarajući način lečenja.

Da li se magnetna rezonanca može koristiti i u preventivi, kontroli zdravlja zdravih ljudi?

Kod nas postoji uvreženo mišljenje da je magnetna rezonanca izbor samo kada postoji sumnja na najgore bolesti ili povrede. E to je jedna od zabluda, kod nas se u pojedinim privatnim ordinacijama magnetna rezonanca koristi i za preventivne/skrining preglede. To bi trebalo da bude izbor broj jedan jer se dobija najbolji uvid u stanje organizma bez ikakvog zračenja. Magnetna rezonanca zbog svoje visoke mekotkivne rezolucije na najsavršeniji način prikazuje tkiva i organe a samim tim i da li postoje promene u njima. Ona nema štetno zračenje, neškodljiva je a deca i trudnice se mogu bezbedno snimati.

Da li je moguće snimiti celo telo na MR?

MR celog tela, poznatiji kao „whole body MRI“, postoji dugo i u kliničkom smislu predstavlja „brzu“ pretragu udaljenih metastaza, dakle oduvek je bio primenjiv. Poslednjih godina je prisutan i u dijagnostici mišićnih bolesti, na primer kod različitih tipova mišićnih distrofija. Snimanje celog tela u cilju preventivnih skrining programa postaje jako važno u poslednje vreme. Kada se to pomene, misli se na zdravu populaciju koja hoće u kratkom periodu da se pregleda od glave do pete.

Novo vreme, nove tehnologije i novi izvori informisanja doneli su nam i „gugl savetovanje“ o zdravlju, šta mislite o tome?

Uvek bih savetovao onima koji imaju dilemu, odnosno sumnju u dijagnozu, da potraže i drugo, naglasio bih STRUČNO mišljenje. To nikome ne bi trebalo da smeta, a pacijentu će samo pomoći da potvrdi ili čak dobije drugačije mišljenje, što može rezultirati drugačijim načinom lečenja. Često se u praksi srećem sa tim da mi donesu MR snimak koji je rađen na nekom drugom mestu. Dešava se neki put da se isti snimak različito protumači. Ljudski faktor odnosno ekspertiza doktora koji dijagnostikuje od ključnog je značaja.

Mislite li da je zdravstveni turizam naša velika šansa?

U našu ordinaciju je tokom svog turističkog obilaska Beograda došlo nekoliko ljudi koji su uradili preventivne pretrage celog tela na magnetnoj rezonanci. Otišli su zadovoljni jer su pre svega proverivši svoje zdravstveno stanje saznali da nemaju promene u telu, a ujedno su i finansijski dobro prošli jer su uslugu platili deset puta manje nego u svojoj zemlji. Ovakvi susreti, sa naše strane neplanirani i neočekivani, podstakli su nas da počnemo da radimo na privlačenju stranaca i prepoznamo potencijal zdravstvenog turizma kod nas.

Interesantno je da kada je u pitanju snimanje osiguranika u državnim bolnicama i u drugim zemljama postoje liste čekanja. U mnogim zemljama je teško doći preko osiguranja na snimanje MR. Ovo su informacije koje dobijam od kolega sa kojima se srećem na kongresima u Evropi i svetu. Osiguravajuće kuće troškove pokrivaju samo delimično a snimanja su mnogostruko skuplja nego ovde. Zato u poslednje vreme imamo sve više stranaca koji preventivna/sistematska snimanja obavljaju kod nas, dobijaju uslugu istog kvaliteta za mnogo manje novca, a pritom obiđu Beograd i uživaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.