Lideri EU počeli su da se okupljaju u Briselu kako bi nastavili pregovore o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija i to treći put.

EU lideri pokušaće da dođu do kompromisa oko imena budućeg prodesdnika Evropske komisije, što je glavna tačka neslaganja.

U paketu se biraju i predsednik Evropskog saveta, šef diplomatije i predsednik Evropske centralne banke.

Sastanak EU 28 zakazan je za 11 časova u zgradi Evropskog saveta u Briselu. Najavljeno je i da će, ukoliko bude bilo potrebe, razgovori biti produženi i tokom radnog ručka.

Pred sastanak EU 28 odvojeno su se sastali lideri Višegradske červorke (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) koji su se juče otvoreno usprotivili izboru holanskog socijaliste Fransa Timermansa na mesto predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na današnju rundu razgovora premijer Češke Andrej Babiš ponovio je da za Višegradsku grupu Frans Timermans nije prihvatljivo rešenje. „Želimo predsednika Komiisje sa kojim naš region može da komunicira i koji nema negativan pogled na naš region. Za nas je problem samo to jedno ime“, poručio je Babiš.

Posle dva dana samita i više od 20 sati pregovora EU lideri ocenjuju da je nemogućnost dogovora oko imenovanja top pozicija EU institucija doveo u pitanje kredibilitet EU.

S druge strane, hrvatski portal euractiv.jutarnji.hr navodi da ima pouydanu informaciju da je EPP spremna da uništi celokupan sastav vodećih kandidata samo da bi dobila mesto predsednika Evropske komisije. U toj se konstelaciji u opciju vraća Mišel Barnije kao mogući kandidat, navodi taj portal.

„Na sastanku parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu zastupnici su se složili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik EK iako je Angela Merkel postigla dogovor s čelnicima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat EPP-a, Manfred Veber bi postao predsednik Evropskog parlamenta u punom mandatu, pet godina“, piše euractiv.jutarnji.hr.

Ali, navodi se dalje, sve je puklo, u nedelju poslepodne, a u sve je umešan i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji nastupa u ime EPP. Oni su raspravu počeli s tezom da je Veber predsednik EK i da treba dogovoriti ostale pozicije. Ostali su ga, navodno, pogledali u čudu i pitali: „Vi, dakle, ne znate šta je dogovoreno u Osaki?“.

Predstavnici EPP nisu znali da su Veber i Merkelova već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament. Plenković i litvanski premijer otišli su besni na satanak predstavnika EPP i optužili ih da se dogovori prave iza leđa nekih članica. Njima se pridružio i bugarski premijer Bojko Borisov, pa su svi postavili pitanje direktno Angeli Merkel: Šta je, dođavola, dogovor iz Osake?

Inače, tokom jučerašnjih maratonskih razgovora, kao kandidati za vodeće funkcije u EU pored Timermansa su pominjani i bugarska političarka i ekonomista Kristalina Georgieva, belgijski premijer Šarl Mišel, komesarka Maragaret Vestager, a u kombinaciji su i vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber i lider evropskih Liberala Gaj Verhofstad.

Bez obzira na ishod današnjeg sastanka, Evropski parlament je najavio da će sutra izabrati svog predsednika, čije je imenovanje u ingerenciji evropskih parlamentaraca, ali obično ide „u paketu“, kao deo kompromisa oko izbora pet vodećih pozicija EU institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.