Skupština usvojila izmene Zakona o referendumu: Nijedan glas protiv, niko se od predlagača nije javljao za reč

0
EPA-EFE/Andrej Cukic

Skupština Srbije jednoglasno je usvojila Predlog Zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Od 193 prisutna poslanika, 193 su glasala “za”. Poslanici su jednoglasno odlučili i da ovaj zakon stupi na snagu dan od usvajanja.

Rasprava je trajala manje od pola sata. Niko se u ime predlagača javljao za reč, a jedini se za reč javio samostalni poslanik Vladan Glišić i poslanik SNS Aleksandar Martinović, da bi mu odgovorio.

Vladan Glišić je rekao da izmene zakona o referendumu i povlačenje zakona o eksproprijaciji nisu poraz SNS-a i Aleksandra Vučića, ali na neki način jesu poraz poslaničke grupe naprednjaka.

Glišić je rekao i da je bio protiv ovih zakona, a da je mnogo toga lošeg o zakonima saznao, kako je rekao, baš od kolega iz Srpske napredne stranke.

On je pohvalio poslanike Đorđa Komlenskog koji je u raspravi o zakonu imao neke predloge koji nisu prihvaćeni, i Bratislava Jugovića koji je javno rekao da je protiv Rio Tinta.

Poručio je naprednjacima da manje poštuju partijsku disciplinu, a da više rade u interesu građana.

Glišiću je, kako prenosi N1, odgovorio šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović iako su se, kako je naveo „na kolegijumu dogovorili da se niko ne javlja za reč i da će trpeti kritike svog predsednika“.

Martinović je rekao da se Glišić setio da ne treba da postoji partijska disciplina kad je ušao u parlament, te da bi bilo moralno da na izbore „izađe sa svojom listom“.