Skupština u Prištini zasedala osam sati o pregovorima Beograda i Prištine

0
Profimedia

Sednica Skupštine Kosova na kojoj je premijer Avdulah Hoti informisao poslanike o nastavku dijaloga Kosova i Srbije, završena je večeras posle osam sati rasprave.

Sednicu su obeležile optužbe i kontratužbe vlasti i opozicije.

Opozicioni poslanici optužili su Hotija za netransparentnost i kršenje Ustava u slučaju imenovanja Skendera Hisenija za državnog koordinatora za dijalog, ali je kosovski premijer odbacio te navode.

Na početku rasprave Hoti je izjavio da će konačni sporazum sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova i da će dovesti do medjusobnog priznanja.

“Moja obaveza da zastupam Kosovo u dijalogu proizilazi iz Ustava Republike Kosovo. Čak i principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom Ustavu”, rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Hoti je na sednici parlamenta informisao poslanike o susretima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojima su posredovali francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Markel i o sastanku u Briselu.

Prema njegovim rečima, prvi princip od kojeg polazi Kosovo podrazumeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven.

Drugi princip, kako je dodao, podrazumeva da ustavna organizacija ne može biti dovedena u pitanje.

“Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom. Ustav je jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet”, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, dijalog nema alternativu a u tom procesu računa na pomoć kosovskih prijatelja u postizanju cilja tokom procesa koji je nazvao teškim.

Rekao je da je za samo mesec dana uklonjeno iz bilo koje rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova i to više niko ne spominje.

“Probili smo političku i diplomatsku izolaciju Kosova, odlučno i hrabro izbegli ćorsokak i preuzeli državnu odgovornost u dijalogu. To smo uradili bez ustručavanja”, naglasio je Hoti.

(Beta)