Skupština Srbije usvojila Zakon o eksproprijaciji: Deo javnosti prethodnih dana tražio povlačenje zbog “legalizacije prisilnog otimanje imovine ljudi”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji čije povlačenje je prethodnih dana tražio deo javnosti, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu državnim projektima.

Protivnici usvajanja izmena tog zakona smatraju da je nedopustivo da Vlada Srbije dobije diskreciono pravo da netransparentno, bez unapred propisanih kriterijuma, proglašava projekte od posebnog značaja, i da to postaje osnov za eksproprijaciju po hitnom postupku bilo čije imovine, prenosi N1.

Iz Vlade Srbije, s druge strane, tvrde da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji dodatno definišu predmeti i korisnici eksproprijacije, skraćuju rokovi za postupanje, rešava pitanje nelegalnih objekata u eksproprijaciji i definiše pitanje administrativnog prenosa.

U sredu je u Beogradu održan i masovni protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organizatori protesta su tada najavili i da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, pozvati građane na blokadu upozorenja – da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.