Skoro cela reprezentacija pred novinarima pobegne iz hotela, a ujutru igrači pitaju ko ih je cinkario. “Ja sam to uradio. Pa pogledajte novine…”, rekao im je Duda Ivković

0
Foto Nedeljnik

Kada je Dušan Duda Ivković postao selektor reprezentacije Jugoslavije bila je to, kako je znao da kaže, priča kontinuiteta.

Prvo je u reprezentaciju ušao kao pomoćnik Krešimira Ćosića.

“On je za mene nezaboravan veliki čovek i veliki znalac. Ja sam dobro shvatio ulogu pomoćnika u tom tim”, rekao je Duda svojevremeno u velikoj ispovesti za Nedeljnik.

Iz tog vremena pamti se i jedna anegdota.

“Video sam da nešto na tom Svetskom prvenstvu 1986. nije u redu. Izginuo sam u toj reprezentaciji. Igrali smo grupu kvalifikacija na Tenerifama, Santa kruz de Tenerife. I gledam jakako igrači ‘isfuravaju’ napolje, a novinari svuda okolo. Obiđem ja sobe, samo Petranović i Dražen ostali u sobi.

Odem kod selektora i kažem: ‘Krešo, ceo tim nam je otišao u grad.’

‘A šta ću in ja’, kaže on, a gledao je neke crtaće.

Kažem: ‘Krešo, ovo nije dobro.’

Igrači sutra pitaju ko ih je cinkario, a ja kažem: ‘Stanite, ja sam to uradio. Pa pogledajte ‘Sport’.

A na naslovnoj strani objavljeno ‘Dolče vita u Santa kruz de Tenerife’. Rekao sam im kako bahato pred novinarima izlaze, misleći da im niko ništa ne može i pogledajte šta je rezultat. Ta se reprezentacija istog momenta promenila”, ispričao je Duda Ivković.

Tada je Jugoslavija primila one nesretne trojke u polufinalu protiv Sovjeta.

“To se ponavlja jednom u sto godina. Ne može se kriviti Krešo, možda pre neki igrači koji su se sakrili, pa je došlo do toga da Divac odigra ‘preko pola’…”, pričao je Duda Ivković.