“Škole u Srbiji pred vanrednom situacijom, nećemo moći da sprovodimo nastavu…”

0
Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Tomislav Živanović ocenio je danas da škole u Srbiji još uvek nisu u kolapsu, ali su vrlo blizu vanrednoj situaciji zbog povećanog broja učenika i nastavnog osoblja obolelog od COVID-19.

“U prosveti imamo oko 100.000 zaposlenih, a veliki deo njih zaposlen je na određeno, ili imaju zamene. Po pitanju broja obolelih i onih koji se nalaze u izolaciji situacija se svakog momenta menja na gore. Plašim se da ćemo brzo doći u situaciju da nećemo moći da sprovodimo nastavu”, rekao je Živanović za agenciju Beta.

Uz podsećanje da u Beogradu ima oko 250 škola, Živanović je rekao da se pre nekoliko dana čuo sa sindikalnom poverenicom u jednoj školi koja mu je rekla da su tada imali šestoro zaraženih nastavnika i desetoro koji su morali da budu u izolaciji zbog kontakata sa zaraženim osobama.

“Već sada je problematično naći zamene za predmete za koje je nastavni kadar inače deficitaran. Uskoro neće imati ko da ih menja, a nestručna zamena nije dobro rešenje. Bolje je bilo da je raspust produžen za dve nedelje, što bi ublažilo pik, pa bi nastavili normalnu nastavu kao i do sada. Očigledano da nas nisu razumeli”, rekao je Živanović.

Prema zvaničnim podacima Gradskog veća za obrazovanjeu Novom Sadu, u osnovnim školama koronavirusom zaraženo je 36 učenika i 107 zaposlenih, a 850 učenika i 96 zaposlenih je u izolaciji. U srednjim školama zaraženo je 111 učenika i 43 zaposlenih, dok je u izolaciji 359 dece i 50 zaposlenih.

Društvene mreže preplavljene su oglasima pretežno beogradskih škola koje traže dvonedeljne zamene za nastavni kadar. Nude se pune plate, a traže se i nastavnici koji nemaju završene master studije ili su još uvek apsolventi.

Živanović je rekao da sindikati iz Ministarstva prosvete nisu dobili podatke o tačnom broju zaraženih nastavnika i profesora, ali je siguran da je slična situaucija sa brojem obolelih i onih koji su u izolaciji i u drugim opštinama i gradovima, srazmerno njihovoj veličini i broju škola.

“Danas je ministar Branko Ružić izjavio da je trenutno u Srbiji oko dva odsto zaraženih učenika i da nema potrebe zatvarati škole. Ako se uzme u obzir činjenica da u Srbiji imamo oko 900.000 učenika, onda je to ogroman broj”, rekao je Živanović i dodao da je krajnje vreme da se škole privremeno zatvore.

Prema njegovim rečima, sva tri reprezentativna sindikata prosvete podržavaju ideju da se ode na neku vrstu produženog raspusta, a da se kasnije to nadoknadi radnim subotama i produženjem školske godine.

“Za naš sindikat nije opcija onlajn nastava jer su deca u periodu takve nastave manje naučila, a dobar deo njih nije ni bio obuhvaćen onlajn nastavom. Postoji mogućnost da odemo na raspust dok se situacija ne poboljša, pa da produžimo školsku godinu za nekoliko nedelja i da radimo subotom. To nije strašno i bolje je od onlajn nastave”, zaključio je Živanović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500