“Skandirali su mi ‘Mengele’, a to im zbog porekla neću oprostiti”: Dr Kon o protestima i kovid propusnicama…

0
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

Na prethodnoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se uvedu kovid propusnice posle 22 časa za ulazak u zatvorene ugostiteljske objekte. Nakon odluka koje su ubrzo usvojene na sednici Vlade Srbije, nekoliko stotina građana se prethodnih dana okupljalo ispred Skupštene Republike Srbije kako bi izrazili protest zbog uvođenja korona sertifikata. Reč je, uglavnom, o građanima koji se protiv vakcinaciji, a okupili su se i sinoć istim povodom.

Međutim, građani koji protestuju su tokom jučerašnjeg skupa u jednom momentu krenuli ka stanu doktora Predrga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, smatrajući da je “glavni krivac” za uvođenje kovid propusnica. Dr Kon je naglasio pogrdni nazivi koji su mu upućeni “nemaju vese sa istinom”.

“Moram jasno da kažem. Tu se skandiralo da sam ustaša, skandiralo se da sam zlikovac. To takođe veze sa istinom nema, ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: ‘Ne svrstavajte se uz zlikovce! Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali ‘uhapsite Kona’. Zašto da me bilo ko uhapsi? Da li je to zbog kovid propusnica? Stava prema vakcina? Ne! Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi”, rekao je dr Kon, a prenosi Blic.

Takođe je naglasio je da korona mere moraju biti mnogo rigoroznije i najavio mogućnost da se kovid propusnice produže na trajanje od 24 sata.

“Ne možemo još da vidimo rezultate jer je tek počela da se primenjuje ta mera. Ona je samo uvod u nešto što treba da se sprovodi 24 sata dnevno. To je epidemiološki stav. Da li smo zakasnili sad je besmisleno pričati. Tražimo ove mere još od proleća”, rekao je dr Kon.