Skaj: Dragan Šolak postaje vlasnik Sautemptona, vrednost 100 miliona funti

0
EPA-EFE/Andy Rain /

Fudbalski klub Sautempton dobiće novog vlasnika – kompaniju Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, u okviru koje posluje i Sport Klub, prenosi Skaj.

Na taj način, Sport Republic, inače investiciona firma na polju sporta i zabave, naslediće dosadašnjeg većinskog vlasnika Kineza Gaa Jišenga, koji je postao vlasnik 80 odsto deonica kluba 2017. godine.

Skaj prenosi da je dogovor vredan 100 miliona funti.

To će biti drugo preuzimanje vrhunskog kluba u periodu od mesec dana, a Vest Hem junajted je nedavno prodat češkom tajkunu Danijelu Kretinskom u poslu vrednom više od 700 miliona funti.

Sautempton, trenutno 14. tim u Premijer Ligi, 10 bodova iznad zone ispadanja, mesecima je bio u potrazi za novim vlasnikom.

Kako prenosi Skaj, Šolak navodno stoji iza nove kompanije koja će pokušati da dođe do vlasništva nad još nekim klubovima u drugim ligama, slično strategiji kakvu imaju vlasnici Mančester Sitija.

Isti izvori prenose da su u preuzimanje Sautemptona umešani i Rasmus Ankersen, nekadašnji direktor Brentforda, i Henrik Kraft, investitor koji svoju bazu ima u Londonu.

Kupovinu kluba, inače, prvo mora da odobri Premijer liga, pošto su iz britanske Vlade ranije zahtevali striktnija pravila posle nekoliko propalih dogovora, ali i odluke šest klubova da se pridruže Superligi prošle godine.

Podsetimo, Šolakov SBB je i vlasnik prava za TV prenose Premijer lige u Srbiji i regionu, ali samo do leta 2022, jer je u međuvremenu tu privilegiju kupila državna TV Arena Sport što je izazvao veliku polemiku dva najveća kablovska operatera u Srbiji.

Podsetimo, prethodno su još samo dvojica Srba držali engleske klubove: Dobrivoje Tanasijević, poznat i kao Den Tana (Brentford), te Milan Mandarić (Portsmut, Lester, Šefild Venzdej).