“Situacija sa Nedeljnikom dokaz da živimo u policijskoj državi”: Tamara Spaić o slučaju “Vulingejt”

0

Novinarka Tamara Spaić ocenila je u Novom danu, govoreći o situaciji u kojoj se našao “Nedeljnik” u vezi sa prisluškivanjem, da je to “baš strašna afera”.

“Ministar se autovao, potpuno, sada imate jasnu karikaturu te jedne policijske države u kojoj mi živimo. I to se zaboravlja, svi ćute, tu nešto povremeno, poneko nešto prozbori, ali pada u zaborav. I moja ideja kada sam zamolila Veljka da razgovaramo, bila je da ponovo dignemo tu priču u javnosti, vrlo je važno što je on u tom intervjuu uperio prst u novinarsku zajednicu i pitao gde je solidarnost”, kaže ona.

Spaić je, kako je rekla, intervju sa glavnim urednikom Nedeljnika Veljkom Lalićem uradila kada je, kako kaže, “postalo očigledno da je on predmet prisluškivanja i zloupotrebe tog prisluškivanja”.

“Verovatno su svi zaboravili, ministar vojni je izašao sa nekakvim saopštenjem 16. februara u kome je komentarisao tekst koji nije objavljen i koji je mogao da vidi samo na mejlu Veljka Lalića, urednika Nedeljnika i Dragana Šutanovca, koji je bivši ministar vojni, sada opozicionar. I ministar uporno neće da kaže odakle mu taj tekst, on se vadi pominjući nekakav intervju u Kuriru. Problem je što se niko ne udubljuje”, objašnjava Spaić.

Kako je rekla, mi osam godina živimo pod režimom “koji sve više ima atribute autoritarnog režima u kome se pritiskaju mediji i lome institucije”.

“Tužilaštvo je to koje bi moralo profesionalno da radi svoj posao i da otkrije šta se tu zaista dogodilo. Jer ozbiljne indicije ukazuju da je jedno krivično delo počinjeno. Možda nije, ali hajde onda brzo da sklonimo sumnju sa ministra vojske”, zaključuje Spaić.