Situacija sa širenjem kovida-19 u Hrvatskoj se komplikuje. Broj obolelih je sve veći uprkos tome što se govorilo da bi do septembra trebalo da bude relativno mirna situacija. Najveći problem predstavlja što se duboko uvukao u populaciju i lokalna transmisija je evidentna. Osim toga zaraženi su uglavnom mladi ljudi koji ostvaruju brojne kontakte, često su asimptomatski slučajevi i kao takvi predstavljaju opasnost za svoje starije članove porodice, piše Jutarnji list.


„Situacija je bez kontrole. Virus se širi po klubovima, među mladima, nastavlja list. Realno, svako predstavlja opasnost jer više nije situacija kao u martu ili aprilu, kada smo jasno znali ko se gde zarazio, skoro tačno u koliko sati“, list citira jednog epidemiologa i dodaje kako bi bilo dobro testirati više jer se tako smanjuje mogućnost širenja virusa. Na primer, 28. maja, na dan kada su u Hrvatskoj imali jednog obolelog, testirano je 828 osoba.

Juče je, na primer, testirano 347 osoba, a 30 ih je pozitivno, što znači da je skoro svaki deseti testirani bio pozitivan (devet odsto). Poslednjih dana broj testiranja kretao se od 820 19. juna, zatim 388, 276 i 268.

Interesantno je da je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao da se situacija prati ali da ga je obradovala informacija o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature.

„Istraživanje je pokazalo da preko 92 odsto slučajeva svih koji su novodijagnostifikovani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me jako raduje, a moglo bi da bude i indirektni dokaz da je virus mutirao“, rekao je Beroš, a prenosi Jutarnji.

Davor Božinović, šef Nacionalnog kriznog štaba civilne zaštite i potpredsednik Vlade, demantuje bilo kakvu politizaciju štaba, i tvrdi da se kao i od prvog dana sve radi isključivo na dobrobit građana i zemlje.

Interesantno je i videti grafiku kretanja brojeva takozvanog prvog i drugog talasa, odnosno posle puštanja mera u Hrvatskoj, a koju je napravio Jutarnji list.

Izvor i slika: Jutarnji list


„Ovo je novo normalno o kojem smo sve vreme govorili. Virus nije nestao, pa ga i sada imamo u Hrvatskoj. On je tu i bilo je za očekivati da možemo imati nova žarišta“, navodi Božinović. Dodaje da je ključno pridržavanje osnovnih mera, a to su distanca, održavanje higijene i izbegavanje zatvorenih prostora. Zemlja ne mora da se zatvori.

„Dokazali smo da možemo da se svedemo na nulu, ali to znači i da ekonomija duboko pati. Ono čega moramo da budemo svesni, a to smo naučili jer virus je ipak već četiri meseca s nama, jeste da znamo ko su ugrožene grupe i njih treba da štitimo, posebno i maksimalno. To su, naravno, starije osobe, domovi za starije i nemoćne, imunokompromitovane osobe i bolnice“, navodi Božinović i poziva sve mlađe da štite sebe, a time i svoje starije ukućane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.