Erdogan: Vojna operacija na severoistoku Sirije je počela

1
Foto: Tanjug-AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska vojna operacija na severoistoku Sirije upravo počela.

“Turske oružane snage su zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom (pobunjenici koje podržava Turska, prim.prev.) pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na severoistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu”, napisao je Erdogan na Tviteru.

On je dalje napisao da će ovom operacijom nazvanom Izvor mira ukloniti terorističku pretnju Turskoj.

“Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo stvoriti, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora”, napisao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije osudio je planove Turske da izvrši ofanzivu na severu te zemlje, nazivajući taj potez “bezobraznim kršenjem” međunarodnog prava, preneo je N1.

U saopštenju se navodi da će se Sirija odupirati upadu svim silama, a za trenutnu situaciju okrivili su kurdske grupe koji su, kako navode, iskorišćeni kao sredstvo za “američki projekat”.

Ministrarstvo navodi da je Sirija spremna da ponovo prihvati “svoje sinove, ako su oni spremni da se vrate”, misleći na kurdske borce koje podržavaju SAD.

Oni su najave napada ocenili kao “neprijateljsko ponašanje” turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ekspanzionističke ambicije Ankare u Siriji. Kurdska civilna lokalna vlast na severu Sirije pozvala je na “opštu mobilizaciju” dok se Turska postavlja vojsku duž granice sa Sirijom pred vojnu operaciju protiv sirijskih kurdskih boraca.

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će Turska informisati Siriju, Ujedinjene nacije i druge o napadu na Siriju i da je je pravo Turske da se brani u skladu sa međunarodnim pravom.

On je dodao da su jedina meta teroristi i da će upad biti Ankarin način da “doprinese integritetu sirijske granice”.

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je ranije da se američka vojska povlači pod turskim pritiskom, tako ostavljajući na cedilu svoje saveznike, sirijske Kurde sa kojima su se borili protiv Islamske države.

1 KOMENTAR

 1. to su naši veliki prijatelji (viševekovni)
  bilo pre neki dan na rts1 prenos dočeka
  i grljenja dvojice giganata humanosti!

  u toj akciji nije li i vulin kao stručnjak
  za napad na tuđu zemlju jer ima višegodišnjeg iskustva!
  godinama huška narod srbije protiv
  naroda hrvatske i naroda kosova
  možda još nekoga?

Comments are closed.