Sirija: “Dva vojnika ranjena u izraelskom raketiranju Damaska”

0
LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

(Beta-AP) –  Dva sirijska vojnika su ranjena danas u izraelskom raketiranju predgrađa Damaska, saopštila je sirijska vojska. 

Sirijska protivvazdušna odbrana je odgovorila na raketiranje,a državna novinska agencija SANA je, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, javila da je nekoliko raketa tipa zemlja-zemlja ispaljenih sa severa Izraela oboreno, te da je pričinjena šteta. 

Napad se dogodio oko podne po lokalnom vremenu iako Izrael uglavom izvodi udare na susednu Siriju tokom noći i retko ih komentariše. 

Opozicona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji koja prati sirijski građanski rat je navela da su rakete pogodile severozapad Damaska i da je poginulo pet pripadnika proiranske milicije. 

Opservatorija koja se oslanja na mrežu aktivista u Siriji je takođe rekla da nije jasno da li su ubijeni Sirijci ili stranci, ali zvanične potvrde o poginulima za sada nema. 

Meta je bio konvoj oružja i municije koji se kretao u pravcu Libana. 

Ranije je rečeno da se u pogođenom području nalaze skladišta oružja namenjena libanskom Hezbolahu i pozicije sirijske vojske, te milicija koju podržava Iran. 

Današnji raketni napad dogodio se pošto je nedavno Sirija optužila Izraela da je napao južni deo te zemlje, ali nije obolodanila detalje. 

Izrael je proteklih godina izveo stotine napada na vojne mete povezane s Iranom u Siriji, ali je retko preuzimao odgovornost za takve operacije. 

Izraelski lideri su rekli da su meta baze milicija, saveznika Irana, poput moćnog libanskog ekstremističkog Hezbolaha. 

Izraelska vojska napada konvoje oružja navodno namenjene Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada u građanskom ratu u toj zemlji. 

Izrael smatra da je učvršćivanje Irana na izraelskoj severnoj granici crvena linija i više puta je napadao postrojenja povezena s Iranom i konvoje oružja na putu za Liban namenjene Hezbolahu.