Sinofarm ispituje da li bi treća doza vakcine stvorila još veći broj antitela

  0

  Kineska nacionalna farmaceutska grupa (Sinofarm) će ispitati rezultate treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, kako bi donela odluku da li bi dvostruka doza njihove vakcine protiv koronavirusa trebalo da bude ispraćena još jednom revakcinacijom, rekao je zvaničnik te kompanije u nedelju.

  Kako prenosi Rojters, regulatori i proizvođači vakcine ispituju ovu mogućnost zbog zabrinutosti da novi sojevi koronavirusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina, napravljena protiv prvobitnih sojeva.

  Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, antitela koja stvara kineska vakcina traju oko šest meseci, rekao je Žang Juntao, potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma.

  „Preliminarni rezultati su do sada pokazali da dodatna revakcinacija može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija virusa. Da li je dodatna revakcinacija neophodna i kada bi je trebalo primiti ako jeste, pokazaće rezultati buduće treće faze kliničkih ispitivanja“, rekao je Žang na konferenciji za novinare.

  Antitela koje proizvodi dvostruka doza Sinofarmove vakcine ima „veoma dobar“ neutrališući efekat na britanski i južnoafrički soj virusa, dodao je on, citirajući rezultate laboratorijskih testiranja koja su koristila uzorke krvi učesnika u kliničkoj studiji.

  Trenutno se testira otpornost na brazilski i zimbabveanski soj.