Sin vođe Turkmenistana pobedio na izborima za predsednika: Osvojio više od 70 odsto glasova

0
(Beta/AP Photo/Alexander Vershinin)

(Beta) – Sin dosadašnjeg turkmenistanskog vođe pobedio je na predsedničkim izborima u toj zemlji, saopštila je izborna komisija nakon neobičnog kašnjenja u prebrojavanju glasova.

Serdar Berdimuhamedov (40) koji je bio ubedljivi favorit na izborima održanim u subotu, naslediće svoga oca Gurbangulija Berdimuhamedova, na čelu gasom bogate izolovane zemlje pošto ga je centralna izborna komisija proglasila pobednikom sa osvojenih gotovo 73 odsto glasova.

Rival koji je uspeo najviše da mu se približi na izborima bio je univerzitetski profesor Kirdir Nunajev koji je osvojio 11 odsto glasova.

Rezultati su objavljeni sa zakašnjenjem pošto je u nedelju izborna komisija saopštila da im je potrebno još vremena za prebrojavanje.

Turkmekistan obično objavljuje preliminarne rezultate glasanja uglavnom narednog dana, kao 2017, kada je Burdimuhamedov stariji pobedio na izborima sa 97 odsto osvojenih glasova. Nijedni izbori nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. nisu ocenjeni kao fer i poštenim.

Gurbanguli Berdimuhamedov (64) najavio je izbore prošlog meseca da zemlju treba da vode mlađi ljudi. On je bio na čelu Turkmenistana od smrti Saparmurata Niazova u decembru 2006. godine.

Serdar Berdimuhamedov je tokom vladavine svog oca napredovao na raznim pozicijama u vladi, a nedavno je imenovan za zamenika premijera. Skoro je napunio 40 godina što je prema turkmekistanskom zakonu doja starosna granica za kandidovanje.

“Moj cilj je da nastavim slavni put razvoja koji je zaopočet pre 30 godina sticanjem nezavisnosti kroz programe koji su usmereni ka poboljšanju društvenih uslova za narod” istakao je Serdar Berdimuhamedov predstavljajući svoj program na televiziji.

Nakon glasanja Berdimuhamedov mlađi je istakao da će, ako pobedi, nastaviti politiku vojne neutralnosti zemlje.

Tokom kampanje, svi kandidati hvalili su Berdimuhamedovog oca koji je rekao da će se zadržati na poziciji šefa gornjeg doma parlamenta.

Na dan glasanja puštana je tradicionalna muzika, a prisutni su bili i igrači na ulicima dok je na biralištima odjekivala glasna muzika sa zvučnika. Na biralištima je bio zapaljen zrneš, biljka koju Turkmenistanci koriste za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.

Od izbijanja pandemije korona virusa u Turkmenistanu nije prijavljne nijedan slučaj infekcije.