Severna Koreja ispalila tri rakete: SAD osudile probe i pozvale na dijalog

2
(Beta/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

(Beta-AFP) – Severna Koreja je noćas testirala interkontinentalnu balističku raketu nekoliko sati nakon posete Džozefa Bajdena Aziji, tokom koje je američki predsednik potvrdio podršku Seulu i Tokiju pred nuklearnom pretnjom Pjongjanga.

Vojska Južne Koreje je saopštila da se veruje da je Sever ispalio i jednu interkontinentalnu raketu u sklopu serije od tri raketna testiranja iz Sunana, u predgrađu Pjongjanga.

Rakete su ispaljene u pravcu Japanskog mora, u 6.00 sati, 6.37 i 6.42, po lokalnom vremenu.

“Prva balistička raketa ima domet od oko 360 kilometara i dostiže visinu od oko 540 kilometara“, navodi se u saopštenju južnokorejskog generalštaba.

Druga balistička raketa je “nestala na visini od 20 kilometara”, a treći projektil je prešao oko 760 km na visini od oko 60 kilometara.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedna od ispaljenih raketa imala “nepravilnu putanju”.

Sjedinjene Američke Države osudile su severnokorejsko lansiranje tri balističke rakete i pozivale Pjongjang da se “uzdrži od daljih provokacija i da se uključi u sadržajan i konstruktivan dijalog”.

2 KOMENTARA

  1. Amerika se malo ‘precenila’, misli da je nedodirljiva tamo preko Atlantika,……… a kad ih potprase azijati onda ce to biti ‘teroristicki’ cin, majstori su za spinovanje. Da ne pricamo o tome koliko vrede amrericki zivoti i zivoti ljudi ostatka sveta.

Comments are closed.